Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Ovire na poti v zasebništvo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 03, 2006 13:51    Naslov sporočila: Ovire na poti v zasebništvo Odgovori s citatom

Zasebne patronažne medicinske sestre iz Posavja - ministru, dr. Bručanu: "Pobude in predlogi za ureditev razmer na področju podeljevanja koncesij za patronažno dejavnost", november, 2005

.........Že v prošnji za sprejem pri vas na Ministrstvu smo navedle, da želimo z našim obiskom pomagati stanovskim kolegicam, ki si prizadevajo za pridobitev koncesije za patronažno dejavnost, pa jim kljub izpolnjevanju vseh potrebnih pogojev pristojni tega ne omogočijo.
Želimo pa vam tudi sporočiti, da smo v vlogi zasebnih patronažnih medicinskih sester zelo zadovoljne, kljub problemom, ki na tem področju še niso zadovoljivo rešeni.
Zadovoljstvo uporabnikov in izvajalcev zdravstvenih storitev je gotovo ideal h kateremu stremi vsak zdravstveni sistem. Prepričane smo, da bi bila skrbno načrtovana, dobro nadzorovana privatizacija z izdelanimi usmeritvami korak bližje k temu.

Ponovno bi želele opozoriti na težave zasebnih patronažnih medicinskih sester in ovire na poti v zasebništvo.


Podeljevanje koncesij za patronažno dejavnost

Obstoječa zakonodaja omogoča podeljevanje koncesij v primarnem zdravstvu. Torej naj ne bi bilo problemov oziroma jih ni v občinah, kjer se odgovorni tega zavedajo. Problemi nastanejo tam, kjer je podeljevanje koncesij v rokah peščice ljudi, katerim je skupni interes obdržati obstoječe stanje, ker imajo od tega lastne koristi.
Nekateri direktorji Zdravstvenih domov ne poznajo meja pri dokazovanju svoje premoči in so neverjetno domiselni pri oviranju patronažnih medicinskih sester (PMS) v postopku pridobivanja koncesij, kar je še posebno obsojanja vredno v primerih, ko so istočasno tudi sami v teh postopkih ali pa jih načrtujejo.
Njihova pogosto uporabljena grožnja za zastraševanje bodočih koncesionark je, da v zasebništvu »finančno ne bodo preživele« z denarjem, ki je za to dejavnost na voljo.
Kako licemerna je ta njihova » skrb« se pokaže, ko pridejo na dan s Pogodbami o medsebojnem sodelovanju in bodoče zasebnice obremenijo s popolnoma nepotrebnimi finančnimi stroški.


Podelitev koncesije je pogojena z najemom poslovnih prostorov v Zdravstvenem domu.

Patronažna dejavnost se izvaja izključno na terenu, na domovih varovancev. Zasebnice smo vedno dosegljive po telefonu, v Zdravstveni dom (ZD) prihajamo samo po delovne naloge, na konzultacije z zdravniki, v laboratorij in podobno. Poslovni prostor, ki ga potrebuje zasebna patronažna medicinska sestra ima zgolj funkcijo sedeža dejavnosti in ni vezan na službe v ZD, torej je zahteva po lokaciji v ZD namenjena izključno pobiranju najemnine.
V ta kontekst bi lahko uvrstili tudi zahtevo, da so zasebnice prisiljene koristiti računovodske storitve v ZD in jih plačati dražje, kot bi jih, če bi imele možnost same izbirati svoj računovodski servis in računalniški program.


Ena od metod odvračanja in zbijanja volje do zasebnega dela v patronažni dejavnosti je tudi izsiljevanje s terenom, na katerem se ne da dosegati predpisani normativ.

Predlagamo prerajonizacijo v vseh občinah, ki to še niso storile, tako, da bi z enakomerno porazdelitvijo prebivalcev in tudi terenskih pogojev omogočili vsem zaposlenim PMS enake pogoje za optimalno opravljanje dela v okviru plačanega normativa.


Plačevanje administrativnih viškov v ZD po odhodu PMS, vračanje šolnin, plačevanje specializacij in podobne finančne obremenitve.

Nesmiselno bi bilo trditi, da direktorji ZD niso že vsa leta, odkar beležimo začetek privatizacije v zdravstvu vedeli, da se bo del zaposlenih odločil za zasebništvo. Kljub temu so še naprej zaposlovali in širili upravne službe. Gotovo nimajo zato že pregovorno tako visokih plač, da bi za njihove napake, v tem kontekstu napake pri kadrovanju, plačevale zasebne PMS, ki so bile v javnih zavodih preslabo plačane celo za svoje delo.
Nerazumna je tudi zahteva po vračanju šolnin, če PMS kot zasebnice ostanejo v isti mreži izvajalcev in so ves čas šolanja morale v celoti opraviti svoje delo oziroma doseči predpisan normativ in so si tako šolanje pravzaprav same plačale.


Razmejitev materialnih stroškov.

Ker še vedno nismo uspeli v prizadevanjih za razmejitev stroškov med zdravnikom, naročnikom patronažnega obiska in izvajalko, PMS, smo zasebne PMS še vedno obremenjene s stroški za nekatera sredstva in materiale, ki jih ima v okviru svojih materialnih stroškov obračunane zdravnik.

Izsiljevanje z odpovednim rokom.

Ogorčene smo in ostro obsojamo dejstvo, da so kolegice, ki so pridobile koncesije za opravljanje patronažne dejavnosti dobile trimesečni odpovedni rok in tako niso uspele pravočasno podpisati pogodbe z ZZZS, ker seveda niso imele izpolnjene vse potrebne pogoje.
Sprašujemo se, čemu je v tem primeru sploh potreben odpovedni rok, saj se ves čas, ko teče postopek za pridobitev koncesije ve, da bo zasebnica zapustila javni zavod in bo ostala v isti mreži izvajalcev, na istem terenu. Tako početje direktorjev bi zlahka označili za zlorabo položaja in kar kriči po sankcijah, milo rečeno, je znak nekorektnega, neprofesionalnega, ponižujočega odnosa do podrejenih in najožjih sodelavk in netaktnega, prezira vrednega odnosa do žensk. Mar tako izsiljevanje ni nasilje ? Upamo, da se bodo tisti, ki so se pripravljeni spoprijeti z nasiljem v zdravstveni negi lotili tudi omenjenih primerov.


V zasebništvo je dovoljeno samo celotni patronažni službi ZD.

Znano nam je, da je v eni izmed slovenskih občin občinski svet sprejel sklep, da lahko gre v zasebništvo samo kompletna patronažna služba ZD. Enako pravilo velja za pripadajoče zdravstvene postaje.
Jasno je, da se bo v občini, kjer še nobeni PMS ni uspelo pridobiti koncesije za opravljanje patronažne dejavnosti le stežka celotna ekipa istočasno odločila za odhod v zasebništvo. Seveda pa je tako že v kali zatrto vsako tovrstno prizadevanje posameznih PMS.
Vsekakor bi bil v tem primeru tudi zanimiv odgovor na vprašanje: Zakaj v omenjeni občini ni tak sklep sprejet tudi za zdravnike in zobozdravnike?
V Sloveniji ima pravzaprav vsaka občina svoja merila za omejevanje števila podeljenih koncesij ali jih pa sploh nima, kar ponovno kaže na to, kako nujna so enotna navodila.

Zasebnim PMS očitajo, da smo prijazne, ker moramo biti, da dobimo delo, da se premalo izobražujemo, ker nam je žal denarja za izobraževanje, da opravljamo samo obiske, ki so za nas cenejši….

Zasebne PMS s koncesijo prevzamemo lastno odgovornost za strokovno opravljeno delo na svojem terenu in imamo s tem tudi zagotovljeno delo, tako da ni potrebno, da z nasmehom »lovimo« uporabnike svojih storitev. Če smo zasebnice bolj prijazne, smo predvsem zato, ker nismo obremenjene z vse bolj neznosnimi medsebojnimi odnosi, slabo organizacijo dela v javnih zavodih in že tradicionalno slabimi plačami. To pa ne pomeni, da v zasebništvo odhajamo »zaslužkarji«, ki po navedbah nasprotnic privatizacije iz naših vrst opravljamo le tiste patronažne obiske, ki so za nas cenejši. PMS imamo svoj teren, na katerem moramo opraviti vse obiske, za katere dobimo naročilo izbranega osebnega zdravnika.
Prepričane smo, da take izjave pomenijo nepoznavanje načina dela v patronažni službi in načrtno odvračanje PMS od zasebništva.
Zasebne PMS v Posavju opravimo veliko več neplačanih presežkov normativa, kot PMS v javnih zavodih.

Zasebne PMS smo in ostajamo članice naših stanovskih oziroma strokovnih združenj in se udeležujemo strokovnih izpopolnjevanj in druženj, ki jih pripravljajo.
V Stroki zdravstvene nege, ki se že nekaj let bolj ali manj uspešno sooča z zasebništvom, bo tako ob strpnosti in pripravljenosti obeh strani potrebno izdelati merila za konstruktivno sodelovanje »javnega« in »zasebnega«.
...........

Za zasebne patronažne medicinske sestre Posavja

Slavica Molan, dipl. m.s.
Nazaj na vrh
Aleksandra
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 21, 2006 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skoraj vsak dan prebiram forum. Sedaj, ko se sama spopadam z različnimi težavami na poti do zasebništva mi forum zelo veliko pomeni, da se seznanim z težavami drugih kolegic in znam pravilno odreagirat.Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 21, 2006 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je prav. Forum je temu namenjen in prav bi tudi bilo, da o svojih težavah pišete. Kot vidite, so se nekateri ljudje v vseh teh letih kar nenako navadili na to , da se po zasebnih patronažnih med. sestrah in seveda še bolj po tistih, ki delajo v javnih zavodih in pokažejo interes za zasebništvo, brez kakršnih koli posledic pljuva. Čas je že, da se postavimo zase ! Glavo pokonci, Aleksandra !Tole ne mislim dobesedno. Videti je pa učinkovito.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS