Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Utrip 1/2007 - Uvodnik o zasebni dejavnosti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 18, 2007 09:00    Naslov sporoèila: Utrip 1/2007 - Uvodnik o zasebni dejavnosti Odgovori s citatom

Hvala generalni sekretarki Zbornice - Zveze za posredovan èlanek v W - obliki.

Zasebna dejavnost v zdravstveni in babiški negi

Preteklo je že skoraj petnajst let, ko je zdravstvena zakonodaja v Sloveniji uvedla javno - zasebni zdravstveni sistem, torej možnost zasebnega dela v zdravstvu. Najprej so se odloèili za zasebno dejavnost zdravniki na primarni ravni, nato pa fizioterapevti in medicinske sestre. Mnoge izmed njih pri prehodu v zasebno dejavnost niso imele težav, nekatere je za prehod iz javnega v zasebno vzpodbudilo celo samo vodstvo zdravstvenih domov, druge pa so si za to morale prizadevati kar nekaj let, da so dobile soglasje zdravstvenega doma ter s tem koncesijo.

Zbornica - Zveza izdaja mnenja za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene in babiške nege, ki ga prosilci potrebujejo za vpis v register zasebnih izvajalcev zdravstvene in babiške nege in za podelitev koncesije, v skladu s Pravilnikom o izdaji mnenj za opravljanje zasebnega dela na podroèju zdravstvene in babiške nege. Pravilnik je bil skladno s spreminjajoèo se zakonodajo na tem podroèju zadnjiè dopolnjen in sprejet na Upravnem odboru 12.4.2006 in je objavljen na spletu www.zbornica-zveza.si.

Komisija za zasebno delo v zdravstveni negi je prve vloge za vpis v register zasebnih izvajalcev izdala 14.4.1993 na osnovi 4. èlena Statuta, od leta 1994 pa na osnovi pravilnika. Do danes je pozitivno rešila 240 vlog. Med medicinskimi sestrami je najveè soglasij izdala za izvajanje patronažne dejavnosti.

Nekateri še vedno ne morejo sprejeti dejastva, da tudi v zdravstveni negi imamo dvojno obliko dejavnosti - zasebno in javno. Zbornica - Zveza ne nasprotuje zasebni dejavnosti v zdravstveni negi, vrsto let pa opozarja na tisto zasebno zdravstveno dejavnost, ko medicinske sestre, babice in zdravstveni tehniki delujejo v zdravstvenih timih. Nikakor se ne moremo strinjati, da se sestava tima tako po številu izvajalcev kot tudi po izobrazbeni strukturi v zasebni dejavnosti spreminja, obièajno na slabše. Strinjati se tudi ne moremo, da se kompetence posameznih izvajalcev spreminjajo, ne glede na to, da so le-te jasno zapisane v Seznamu poklicev v zdravstveni dejavnosti, ki ga je izdal minister za zdravje in je objavljen v Uradnem listu št. 82/27.7.2004 in št. 40/14.4.2006.

Zasebne patronažne medicinske sestre, ki trenutno delujejo v Sloveniji, kot nam je znano, uspešno izvajajo patronažno zdravstveno varstvo, pri èemer se dostopnost do storitev patronažne dejavnosti ni spremenila, saj vsaka pokriva tisto terensko obmoèje, ki ga je pred tem v javnem zavodu. Prav tako poznamo primere dobrega sodelovanja zasebne in javne službe, torej povezovanja in nadomešèanja. Do sedaj tudi nismo seznanjeni, da bi patronažne medicinske sestre zmanjševale svoje stroške na raèun cenejših materialov in pripomoèkov, ki jih pacienti potrebujejo. Dejstvo pa je, da je veliko stvari zakonsko slabo urejenih, ali pa sploh niso urejene in si morajo patronažne medicinske sestre v zasebni dejavnosti sedaj prizadevati za to, da bodo stvari jasne in transparentne. Status - zasebni ali javni ne sme biti tisti, ki bi spreminjal doktrinarne in strokovne standarde.

Zasebne patronažne medicinske sestre so v decembru 2005 ustanovile Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester, ki ima status društva, kar smo v Zbornici - Zvezi tudi podprli. Konec meseca decembra 2006 smo se predstavniki Združenja in Zbornice - Zveze sestali in ugotavljali, kje se pojavljajo problemi in kaj moramo postoriti na obeh straneh, da bo zagotovljeno dobro sodelovanje med Združenjem in Zbornico - Zvezo.

Preprièana sem, da se v prihodnje ne bodo veè dogajali "Tedniki" in "rumeno obarvane medijske novice" ki bi medicinske sestre in posebej patronažne medicinske sestre v zasebni dejavnosti ali v javnem zavodu v naprej obtoževali nestrokovnega ravnanja, preden jim je le-to tudi dokazano, saj tak naèin v pacientih vzbuja dvom in bojazen glede strokovnega izvajanja dejavnosti. Zbornica - Zveza bo s pridobljenim javnim pooblastilom Strokovnega nadzora s svetovanjem zagotavljala kakovostno in varno obravnavo pacientov na vseh ravneh zdravstvenega varstva, torej tudi na podroèju patronažne dejavnosti, kar je zagotovo tudi v interesu Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester.


Mag. Bojana Filej
Predsednica Zbornice - Zveze

_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
majda n



Pridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 21:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Z èlankom mag. Filej v uvodu Utripa o zasebni dejavnosti sem zelo zadovoljna. Mislim, da je storjen velik korak, ki daje vedeti, da je med nami in našo krovno organizacijo resnièna pripravljenost na dobro sodelovanje. Znova se je potrdilo, kako pomembno je naše Združenje. Skupaj smo moènejše, prepoznavne in varne. Lep pozdrav ! Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
Mija



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 21:30
Prispevkov: 85

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 18:33    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Popolnoma se strinjam.
Samo kot združene zasebnice lahko karkoli spreminjamo in pot je zastavljena. Lahko èestitamo naši predsednici in vsem, ki ji pomagajo.

Bravo!
_________________
Bodi to kar si, ker ostalih je tako preveè.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS