Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Združenje za kakovostno javno zdravstvo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 13, 2007 21:45    Naslov sporočila: Združenje za kakovostno javno zdravstvo Odgovori s citatom

Delo
Za vzor je lahko Medicor
Združenje je apolitično, na prvem mestu pa je podpisan dr. Peter Jambrek Zdravstvo ogrožajo dobavitelji s prenapihnjenimi cenami, tudi do 50 odstotkov

Sre 14.03.2007
Ljubljana – Združenje za kakovostno javno zdravstvo se bo imenovalo novo društvo, katerega namen je nenehno izboljševanje sistema javnega zdravstva, so člani iniciativnega odbora za ustanovitev združenja povedali novinarjem po včerajšnjem ustanovnem sestanku. Združenje ne bo konkurenca lani ustanovljenemu Gibanju za ohranitev javnega zdravstva, je zatrdil član iniciativnega odbora, sicer podpredsednik izvršilnega odbora združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Marko Demšar.
»Ne želimo biti muha enodnevnica, prav tako se ne želimo podrejati nobenemu političnemu dogajanju, pač pa nam je vsem veliko do tega, da bi se javno zdravstvo ne glede na državnega ali zasebnega izvajalca še izboljšalo,« je predstavil skupno točko ustanovnih članov Marko Demšar. Poudaril je, da je javni zdravstveni sistem enovit, le izvajalci so dvojni, državni in zasebni. Ljudem je treba bolj jasno povedati, da se pri zasebnih izvajalcih s koncesijo ne plačujejo storitve, je dejal Demšar. Gibanje za ohranitev javnega zdravstva pa tudi s tem zastrašuje ljudi, je dodal koncesionar Franc Šuta, predsednik regijskega odbora združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Gibanje je po njegovem mnenju neuspešno, saj je od lanskega junija zbralo le 65.000 od napovedanih 100.000 podpisov. Njihovo združenje pa je odprto za vse, vendar podpisov ne namerava zbirati, pač pa delovati predvsem preko medijev.
Izboljšanje javnega zdravstva bi lahko dosegli po vzoru tretjega srčnega centra Medicor v Izoli, je menila soustanoviteljica zasebnega Medicorja prof. dr. Metka Zorc. Medicor je nastal pred nekaj leti s skupnimi prizadevanji srčnih bolnikov in ministrstva za zdravje, ki mu je podelilo koncesijo in namenilo več denarja za srčne operacije, pridobili pa so tudi dodatne investitorje, na primer banko. »Zasebno zdravstvo prinaša kvalitete zaradi novih naložb. Smo pod strogim nadzorom naših lastnikov, ki pa od nas ne pričakujejo dobička. Edini v državi rezultate svojega dela predstavljamo tudi v javnosti,« je Zorčeva naštela nekaj dobrih lastnosti zasebnega centra.
Država je slab gospodar, je ocenil Demšar, kar je videti tako pri dolgotrajni gradnji pediatrične klinike kot pri opremljanju novega onkološkega inštituta in kupovanju operacijskih miz. Kljub temu cilj združenja ni sprememba lastništva v zdravstvu, pač pa zaobidenje dobaviteljev in drugih trgovcev, katerih interesi v resnici ogrožajo zdravstvo, je dejal Šuta. Po izkušnjah prisotnih zasebnih zdravnikov so cene dobaviteljev, po katerih kupujejo zdravstveni zavodi in država, za 30 do 50 odstotkov prenapihnjene.
Milena Zupanič


Nazadnje urejal/a Slavica Sre Mar 14, 2007 06:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 06:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

www.ljnovice.com , www.jupsline.net , http://www.rgl.si/rgl.php?p=novice&id=115847
http://www.vest.si/2007/03/13/za-boljse-zdravje/

V skrbi za kakovost slovenskega zdravstva nastaja novo društvo
torek, 13. marec, 2007

Ljubljana (Slovenija) - V kratkem naj bi se registriralo društvo Združenje za kakovostno javno zdravstvo. Za glavno nalogo so si zastavili opozarjanje na šibke točke v slovenskem sistemu javnega zdravstva. Ne želijo se podrejati aktualnemu političnemu dogajanju, prav tako ne želijo biti le muha enodnevnica, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ob predstavitvi društva poudaril član iniciativnega odbora, podpredsednik izvršilnega odbora Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Marko Demšar.

Prav tako ne želijo biti protiutež Gibanju za ohranitev javnega zdravstva, je danes poudaril Demšar. Želijo le, da se po pravici pove stvari. Da bodo ljudje vedeli, da četudi obiščejo zasebnika s koncesijo, za ta obisk ne bodo nič plačali. Ob tem je predsednik regijskega odbora zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Franc Šuta ocenil, da se gibanje preveč zavzema le za ohranjanje javnih zavodov in brez pravih osnov nasprotuje koncesionarstvu.

Gibanje deluje mitingaško, z zastraševanjem, velikih uspehov, kot so se jih nadejali ob ustanovitvi pred letom dni, pa niso dosegli in stežka uresničujejo svoje cilje, pravi Šuta. Nasprotno pa so si v društvu za nalogo zastavili predvsem opozarjanje na pomanjkljivosti v sedanjem zdravstvenem sistemu. Kot primer je Demšar navedel pomanjkanje zdravstvene mreže, ki je ne prejšnja ne sedanje ministrstvo za zdravje niso uspeli opredeliti kot ključ za izboljšanje delovanja javnega zdravstva.

Ustanoviteljica tretjega slovenskega centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja MC Medicor v Izoli Metka Zorc je izpostavila, da je ta center, čeprav gre zasebno organizacijo, zaslužen za to, da so se čakalne dobe na področju srčnih operacij skrajšale. V društvu si želijo, da bi po tem vzoru - torej s sodelovanjem zasebništva in javnih zavodov v okviru javnega zdravstvenega sistema - tudi na drugih področjih v zdravstvu čakalnih dob ne bilo več.

Namen združenja je stalno izboljševanje sistema javnega zdravstva zlasti z vidika dostopnosti do zdravstvenih storitev, laične in strokovne kakovosti zdravstvenih storitev in prijaznosti v odnosih med uporabniki in izvajalci zdravstvenih storitev. V iniciativnem odboru združenja so poleg Demšarja, Šute in Zorčeve nekdanji ustavni sodnik in ustanovitelj Zbora za Republiko Peter Jambrek, zdravnica v Zdravstvenem domu Vič Danica Rotar Pavlič, škof Anton Jamnik, predsednica Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester Slavica Molan, in še nekatera znana imena s področja zdravstva in drugih področij.

STA[/url]
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 15, 2007 18:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Info TV - Za kakovostno javno zdravstvo - Nastaja novo združenje, ki naj bi se zavzemalo za kakovostno javno zdravstvo
Ljubljana, 13.03.2007 ob 20:18


Dnevnik.si - Novo združenje v zdravstvu

amis.net - V skrbi za kakovost slovenskega zdravstva nastaja novo društvo
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS