Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Slovensko zdravstvo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 01, 2007 19:24    Naslov sporoèila: Slovensko zdravstvo Odgovori s citatom

Slovensko zdravstvo eno najslabših v Evropi
Dnevnik,
ponedeljek, 01.10.2007 17:21
Tekst: (sta), (ds)

BRUSELJ - Letošnji Evropski indeks uporabnikov zdravstvenega varstva, ki ga pripravlja organizacija za analize in informacije Health Consumer Powerhouse iz Stocholma, je slovenski zdravstveni sistem umestil na 21. mesto od skupno 29.
Slovensko zdravstvo je na lestvici EU zdrsnilo za devet mest.
To je znaten padec na lestvici, saj je bila Slovenija lani uvršèena na 12. mesto. V današnjem sporoèilu za javnost je organizacija pojasnila, da je razlog takšen padec na lestvici to, da Slovenija državljanom ponuja prepoèasen dostop do novih zdravil.
V analizi rezultatov, ki so jih predstavili danes v Bruslju, organizacija navaja, da bi morala Slovenija zmanjšati èas, ki je potreben za uvedbo novih zdravil v sistem javnega subvencioniranja. S tem bi izboljšala kakovost svojega zdravstvenega sistema.
Evropski indeks predstavlja letno uvršèanje nacionalnih sistemov zdravstvenega varstva v Evropi po petih podroèjih, ki so za uporabnika najpomembnejša: pravice in informiranost pacientov, èakalna doba za obièajno zdravljenje, rezultati zdravljenja, razvejanost sistema in dostop do zdravil. Indeks je bil prviè objavljen leta 2005.
Na vrhu lestvice uporabnikom najbolj prijaznega zdravstvenega sistema je letos avstrijski zdravstveni sistem, ki je v petih kategorijah, ki so obsegale 27 kazalcev uspešnosti, dosegel 806 toèk od 1000 možnih. Avstriji sledijo Nizozemska, Francija, Švica, Nemèija in Švedska. Slovenija je dosegla 564 toèk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2007 18:29    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ministrica: Rasti sledijo padci Ljubljana | 3.10.2007 | B.J. / STA / N.Å .K./K.D.

Nova ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukoviè zatrjuje, da so slabe ocene stanja v zdravstvu pretirane.

Na vrhu lestvice uporabnikom najbolj prijaznega zdravstvenega sistema je letos avstrijski zdravstveni sistem, sledijo Nizozemska, Francija, Švica, Nemèija in Švedska. Slovenija je dosegla 564 toèk.
Letošnji Evropski indeks uporabnikov zdravstvenega varstva, ki ga pripravlja organizacija za analize in informacije Health Consumer Powerhouse iz Stocholma, je slovenski zdravstveni sistem umestil na 21. mesto od skupno 29. Gre za znaten padec na lestvici, saj je bila Slovenija lani uvršèena na 12. mesto.
Evropski indeks predstavlja letno uvršèanje nacionalnih sistemov zdravstvenega varstva v Evropi po petih podroèjih, ki so za uporabnika najpomembnejša: pravice in informiranost pacientov, èakalna doba za obièajno zdravljenje, rezultati zdravljenja, razvejanost sistema in dostop do zdravil. Indeks je bil prviè objavljen leta 2005. Organizacija padec na lestvici pojasnjuje z dejstvom, da Slovenija državljanom ponuja prepoèasen dostop do novih zdravil.
V zdravstvu bo treba marsikaj postoriti na organizacijskem nivoju, pri investicijah, nadzoru in informacijski podpori, je dejala ministrica za zdravje, Zofija Mazej Kukoviè. Sicer pa ministrica meni, da slovensko zdravstvo zaznamujejo številni hitri zasuki. Kot v življenju ponavadi rasti sledijo tudi padci, je pojasnila.
Zofija Mazej Kukoviè
Mazej Kukovièeva je povedala, da se v Sloveniji pripravljajo rešitve predvsem na podroèju zdravljenja raka na dojki in na èrevesju. Spomnila je tudi na odprtje novega Onkološkega inštituta, ki bo prav tako pripomogel k boljšim rezultatom. (Foto: POP TV) Ministrica se je danes osredotoèila predvsem na dostop do bioloških zdravil, ki je po oceni strokovnjakov v Sloveniji "dovolj širokogruden". Kolikor ji je znano, lahko pacienti za ta zdravila porabijo do 50.000 evrov letno, s strani države pa pacientu iz tega naslova pripada 1800 evrov.
Težko dostopni specialisti
V Sloveniji je pereè problem tudi dostop do specialistov. Slovenija je kadrovsko slabo pokrita, prav tako ni dovolj dobro opredeljeno delovanje koncesionarjev in javnih zavodov, je dejala Mazej Kukovièeva in napovedala ukrepe na tem podroèju.Prav na to opozarja nedavni primer na otroški kirurgiji Kliniènega centra. Za priznanega slovaškega zdravnika, ki je pri nas uspešno operiral številne dojenèke s prirojeno srèno napako, niso zbrali dovolj denarja. Prav zaradi slabega plaèila in neurejenih stanovanjskih razmer je odšel na Nizozemsko, kjer so mu, kot kaže, ponudili vsoto, ki pritièe strokovnjaku s takšnim znanjem in slovesom.
Prioritetne naloge ministrstva
Prioriteti delovanja ministrstva v letu predsedovanja Evropski uniji sta po njenih besedah projekt e-zdravje in rast. Pri e-zdravju bi si ministrica želela, da bi se, poleg na razvoj tehnologij, elektronike, raèunalništva in komunikacij, osredotoèili predvsem na vsebine vezane na paciente.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2007 06:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delo: 7. 12. 2007
Virant za zdravstveno kakovost
Ljubljana, 6. decembra (STA) – Minister za javno upravo Gregor Virant je povedal, da je vlada ustanovila projektno skupino za izboljšavo kakovosti storitev v javnem zdravstvu. Pri ukrepih bodo intenzivno sodelovali z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov. Napovedal je tudi sprotno merjenje zadovoljstva pacientov.


_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS