Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Združenje za kakovostno javno zdravstvo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2007 05:48    Naslov sporoèila: Združenje za kakovostno javno zdravstvo Odgovori s citatom

Združenje za kakovostno javno zdravstvo

Izjava za javnost

Vse državljanke in vsi državljani Republike Slovenije imajo pravico do kakovostnega, uèinkovitega in dostopnega zdravstva. To je stavek, ki ga zasledimo v zdravstveni politiki vseh politiènih strank, gibanjih civilne družbe, organizacijah strokovnjakov zdravstvenih poklicev in organiziranih skupin bolnikov.

V cilju zdravstvene politike prevladuje popolna enotnost, v izvajanjih aktivnosti za doseganje tega nikoli popolno dosegljivega cilja pa toliko nerazumljive neenotnosti, nepripravljenosti na iskren in argumentiran dialog in nasprotovanj brez pravih razlogov. Na žalost na podroèju zdravstva poteka še vedno iracionalen tranzicijski spopad politiènih opcij, ki zavira hitrejše spremembe v korist uporabnikov.

V obdobju zdravstvene politike do leta 2004 se je naèrtno, iz razlogov popolnoma skreganih z zdravo pametjo in še zlasti z demografskimi in epidemiološkimi dejavniki, zmanjševalo zmogljivosti slovenskih bolnišnic, zaostajalo pri zagotavljanju finanènih sredstev za investicije, nadzoru investicij (Onkološki inštitut, Pediatrièna klinika) in vpeljevanju vzpodbud za dodatno delo v sistemu javnega zdravstva. Namesto tega se je ogromno sredstev nerazumno zapravljalo za priprave reform na papirju, ki so jih pisali nerazumno dragi »strokovnjaki« iz tujine. Èakalne dobe na specialistiène preglede, na bolnišnièno zdravljenje in še zlasti na številne operativne posege pa so se podaljševale.

Po letu 2004 smo doživeli velik preobrat v zdravstveni politiki, ki so ga obèutili bolniki, ki so prej veè let èakali na obravnavo svoje bolezni. Izdatna sredstva so se usmerila k izvajalcem javne zdravstvene službe za poveèevanje izvajanja zdravstvenih programov na podroèjih z dolgimi èakalnimi dobami. Èakalne dobe so z izjemo nekaj specialistiènih ambulantnih podroèij in ortopedskih operacij izginile. S tem se je tudi zmanjšalo tveganje za socialno razslojevanje prebivalstva glede dostopnosti do zdravstvenih storitev.
Praktièno vsi izvajalci zdravstvene službe (javni zavodi, zavodi, podjetja in zasebniki s koncesijo) izvajajo zdravstveno dejavnost na podlagi pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). To pomeni, da za obravnavo bolezni zadošèa napotnica, stroške obravnave pa krije ZZZS.

Prav zaradi tega dejstva ne razumemo tistih, ki spremembe v zdravstvu zavirajo z neutemeljenimi kritikami, èeš da zdravstvo v naši državi postaja tržna storitev in na ta naèin povzroèa socialno razslojevanje. Po desetletju prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja predlog sprememb Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju prviè zagotavlja socialno šibkejšim slojem prebivalstva popolno zdravstveno zavarovanje brez doplaèil oziroma sklenjenega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja.

Po dolgem obdobju smo v Republiki Sloveniji tik pred zakljuèkoma dveh velikih in za najobèutljivejši skupini bolnikov pomembni investiciji – Pediatrièna klinika in Onkološki inštitut. Obe investiciji sta bili zaèeti v prejšnjem obdobju zdravstvene politike. Možne nepravilnosti iz preteklosti nikakor ne smejo postati torišèe politiènega spopada oziroma spopada interesnih skupin in s tem ponovno podaljšati rokov za preselitev bolnikov v nove in sodobno opremljene prostore.

Zdravstvo je bilo, je in mora ostati javna dobrina brez možnosti za socialna razslojevanja oziroma socialne nepraviènosti. Tak položaj mu zagotavlja javno, obvezno zdravstveno zavarovanje in javni izvajalci javne zdravstvene službe. Tako kot v ostalih razvitih državah sveta in še zlasti Evropske unije kakovost, uèinkovitost in dostopnost zagotavljajo zdravstvena zavarovanja in izvajalci javne zdravstvene službe (državni, mešani in zasebni).

Tudi v naši državi moramo doseèi prevlado razuma, argumentov in strpnega dialoga vseh zainteresiranih za spremembe našega zdravstva v korist bolnikov. Hkrati pa za vsako ceno prepreèiti, da bi reforme zdravstva postale glavno torišèe za politiène spopade. Izhodišèa za Plan zdravstvenega varstva za naslednje obdobje so možnost za argumentirano, strpno in konstruktivno sodelovanje vseh v interesu našega prebivalstva.

Ljubljana, 3. julij 2007

_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2007 06:08    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Združenje za kakovostno javno zdravstvo

Vabilo na novinarsko konferenco


Spoštovani,


Vabimo Vas na novinarsko konferenco Združenja za kakovostno javno zdravstvo, ki bo v èetrtek, 5. julija 2007 ob 12. uri v mali dvorani Družbenega centra Bežigrad (nekdanja obèina Bežigrad), Linhartova 13, Ljubljana.

Predstavili vam bomo stališèa združenja do aktualnih vprašanj v zdravstvu.
Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

g. Boštjan Pirc, Sabina Markoli, dr. dent. med., mag. Marko Bitenc, dr. med., prim, Marko Demšar, dr. med., prof. dr. Mirko Juteršek in prof. dr. Milan Trbižan.


Vljudno vabljeni!
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS