Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdrav. zavarovanja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2007 21:45    Naslov sporočila: Spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdrav. zavarovanja Odgovori s citatom

www.zzzs.si Sporočila za javnost Datum izpisa: 31.7.2007

Sporočilo za javnost ZZZS

Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana, 31. 7. 2007 – Danes pričnejo veljati Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki prinašajo največ novosti na področju medicinsko tehničnih pripomočkov. Spremembe se nanašajo na razširitev pravic zavarovanih oseb pri vozičkih, uvedbo nove pravice do sistema za dovajanje tekočega kisika za otroke ter poenostavitve postopkov za zavarovane osebe pri predpisovanju, vzdrževanju in popravilu pripomočkov.

V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 64/07, so bile dne 16. 7. 2007 objavljene Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Navedene spremembe in dopolnitve stopijo v veljavo 31. 7. 2007.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: Pravila) predstavljajo temeljni podzakonski akt, ki podrobneje ureja vrste in obseg pravic iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, pogoje in postopke za uresničevanje pravic, standarde zdravstvenih storitev in pripomočkov, varstvo pravic zavarovanih oseb in drugo.

Tokratne spremembe Pravil prinašajo največ novosti v zvezi s pravicami do medicinsko tehničnih pripomočkov. V nadaljevanju navajamo zgolj najpomembnejše spremembe.

Spremembe in dopolnitve Pravil na novo urejajo področje zagotavljanja vozičkov. Skladno s sedanjo ureditvijo so bili namreč vsi vozički predmet izposoje, spremembe in dopolnitve Pravil pa določajo, da so vozički individualna pravica in postanejo last zavarovanih oseb, razen počivalnikov in tistih vozičkov, ki so potrebni pri negi na domu, oziroma jih zavarovana oseba potrebuje krajši čas. Spremembe in dopolnitve Pravil nadalje natančneje določajo pojme v zvezi z vozički in vpeljujejo dva nova pojma »voziček za otroke« in »počivalnik«. Gre za pripomočka, ki sta bila že sedaj pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar v Pravilih nista bila dovolj natančno opredeljena. Kot novo pravico Pravila določajo pravico do drugega vira kisika za otroke do petnajstega leta starosti in sicer se z navedeno spremembo uvaja sistem za dovajanje tekočega kisika za otroke do 15. leta starosti. Gre za pomembno višji standard oskrbe, kot ga je Zavod zagotavljal doslej s koncentratorji kisika. Sistem za dovajanje tekočega kisika sestavlja zbirna posoda, ki zadošča za en mesec in prenosna enota, ki zadošča za 12 ur in omogoča mobilnost otroka izven doma ob hkratnem nemotenem dovajanju kisika. Za otroke do 5. leta starosti pri zdravljenju s kisikom na domu spremembe in dopolnitve Pravil OZZ zagotavljajo večje število nosnih katetrov za dovajanje kisika.

Spremembe so tudi pri postopku predpisovanja pripomočkov, pri katerih je potrebna timska obravnava in so jih sedaj lahko predpisovali le izvajalci tercialnega nivoja, s tem, da se ta sprememba začne uporabljati v šestih mesecev od datuma objave sprememb v Uradnem listu Republike Slovenije. Poenostavi se tudi postopek za uveljavljanje pravice do vzdrževanja, popravil ter zamenjave pripomočka.

ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE

S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E P R A V I L
obveznega zdravstvenega zavarovanja.............


PRAVILA OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA- neuradno prečiščeno besedilo - datum spremembe: 31.7.2007......
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
združenje zpmsPridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.............

so danes objavljene v Uradnem listu RS: Stran 3080 / Št. 33 / 4. 4. 2008, veljati pa pričnejo 15 dni po objavi v UL RS.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS