Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Poslovni prostor zasebne patronažne medicinske sestre

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoèe zasebnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2007 18:57    Naslov sporoèila: Poslovni prostor zasebne patronažne medicinske sestre Odgovori s citatom

Veèina zasebnih patronažnih medicinskih sester ima sedež izven matiènega zdravstvenega doma, v glavnem na svojem domu. Podatki o izvajalcih in njihovih sedežih dejavnosti so na voljo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije: www.zzzs.si , Izvajalci, Javni zdravstveni zavodi v izbrani OE ZZZS, Zasebniki s koncesijo: Patronaža in zdravstvena nega.

Delo patronažnih medicinskih sester, tudi tistih, ki so zaposlene v javnih zdravstvenih zavodih poteka izkljuèno na domovih pacientov. Èe bi jih naroèali na sedež dejavnosti, bi to pomenilo, da so sposobni priti tudi v pristojni zdravstveni dom in torej ne bi potrebovali obiskov patronažne medicinske sestre.

V zasebni patronažni dejavnosti je poslovni prostor namenjen uradnemu sedežu dejavnosti, ki ga zahteva registracija dejavnosti, shranjevanju in beleženju dokumentacije ter skladišèu materiala, zagotovljeno pa mora biti tudi zaèasno skladišèe odpadkov, ki nastanejo pri opravljanju dejavnosti. Tudi zasebna patronažna medicinska sestra mora zagotavljati skladnost svojega delovanja in opreme z zakonodajo o varovanju osebnih podatkov in prepreèevanju širjenja okužb.

Sodelovanje z zdravniki oziroma naroèniki patronažnih obiskov ni zaradi sedeža dejavnosti izven Zdravstvenega doma prav niè moteno, saj zasebnice redno prihajamo v pristojne Zdravstvene domove po delovne naloge, na konzultacije z zdravniki, v laboratorije, na posvete z drugimi službami ipd., predvsem pa smo v uradnem delovnem èasu dosegljive po mobilnih telefonih, èe smo na sedežu dejavnosti, pa tudi na stacionarnih. Iz izkušenj, ki smo si jih v èasu našega delovanja nabrali, bi celo lahko trdili, da je nadaljnje sodelovanje zasebnic z matiènimi zdravstvenimi domovi bolj moteno zaradi šikaniranja koncesionark ob odhodu v zasebništvo kot pa zaradi loèenih sedežev dejavnosti. Zelo žalostna izkušnja številnih zasebnic je tudi, da so bile ob odhodu v zasebništvo krivièno obtožene, da so si prisvojile ogromne kolièine materiala in kdo jim lahko zagotavlja, da ne bodo nenehno na udaru tudi v bodoèe, èe bodo imele sedež dejavnosti v istih prostorih oziroma v isti stavbi ?

Zahteve po poslovnih prostorih zasebnih patronažnih medicinskih sester v Zdravstvenih domovih proti njihovi volji, praviloma izhajajo iz strani vodstev ( direktorjev)ZD; so le ena od oblik pritiskov in so namenjene izkljuèno pobiranju najemnine oziroma kaznovanju zasebnic za njihovo odloèitev pa tudi v svarilo ostalim zaposlenim, ki bi še lahko razmišljali o zasebništvu. Pogodba o medsebojnem sodelovanju med zasebnico in pristojnim Zdravstvenim domom bi morala biti plod dogovarjanja obeh pogodbenih partnerjev, nikakor pa ne bi smela vsebovati enostransko postavljenih zahtev bodoèi zasebnici, ki je v èasu pridobivanja koncesije v podrejenem položaju in na tak naèin diskriminirana, še posebno v primeru »nepošteno zavezniških« odnosov med vodstvi obèin in Zdravstvenih domov.

Nedopustno in nerazumljivo je, da nekateri direktorji Zdravstvenih domov, ki so zdaj že pregovorno znani po visokih osebnih dohodkih izsiljujejo najemnine od medicinskih sester, ki po številnih letih vloženega, sramotno slabo plaèanega dela zapušèajo javne zdravstvene zavode brez odpravnin, pogosto šikanirane, ker so se paè odloèile, da izkoristijo zakonsko možnost zasebnega dela v zdravstvu !

Na sreèo se veliko županov zaveda, da so v svoji vlogi zavezani k enakovrednemu odnosu do vseh obèanov in ne popustijo neobvezujoèim mnenjem in zahtevam vodstev Zdravstvenih domov.


Zaradi tega problema, s katerim se v postopkih pridobivanja koncesij sreèuje veèina kandidatk za zasebništvo, smo že veèkrat prosili za mnenje Ministrstvo za zdravje. Navajam mnenje, ki nam ga je 23. 4. 2007 posredovala gospa Jana Volèiè:

V zvezi s poslovnimi prostori medicinske sestre, ki na terenu opravlja zdravstveno nego in patronažo pojasnjujem, da v navedenem primeru ne gre za poslovne prostore v smislu pravilnika o pogojih za opravljanje zdravstvene dejavnosti, paè pa zgolj za sedež, ki mora biti opredeljen in tudi naveden v odloèbi o vpisu v register in je potreben zaradi registracije pri Ajpes-u. Iz navedenega razloga ima veliko med. sester sedež svoje dejavnosti na domaèem naslovu, kar pa ne sme vplivati na sodelovanje z zdravstvenim domom pri zagotavljanju storitev v osnovni zdravstveni dejavnosti.
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Bodoèe zasebnice Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS