Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Kandidatka za ministrico za zdravje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 17:24    Naslov sporoèila: Kandidatka za ministrico za zdravje Odgovori s citatom

Odzivi na ministrske kandidate
Ljubljana | 5.9.2007 | STA / T.S./M.M.
Premier Janša je za ministrico za zdravje predlagal Zofijo Mazej Kukoviè, za prometnega ministra pa Radovana Žerjava.
Kandidatka za ministrico za zdravje je Zofija Mazej Kukoviè, ki ima bogate izkušnje na podroèju managementa in upravljanja s èloveškimi viri, kar je dokazala pri svojem dosedanjem delu. Premier ocenjuje, da bo z imenovanjem predlagane kandidatke, zaradi njenih bogatih izkušenj in znanja s podroèja vodenja in upravljanja, prehodno obdobje ob zamenjavi pri vodenju ministrstva lahko èim krajše. Pred ministrstvom za zdravje so namreè do konca mandata še pomembne in odgovorne naloge, pri katerih poglavitni izzivi niso utemeljeni s strokovnimi vprašanji zdravstva, temveè so povezani z ukrepi za izboljšanje organiziranosti, dostopnosti in uèinkovitosti zdravstvenega sistema in zdravstvenih storitev, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporoèilu za javnost.
Kdo je Zofija Mazej Kukoviè?
V SDS so povedali, da Zofija Mazej Kukoviè ni èlanica njihove stranke.
Zofija Mazej Kukoviè, rojena 14.5.1955, je leta 1980 je diplomirala na Univerzi v Mariboru iz organizacije dela – smer informatika, leta 1989 pa še iz elektrotehnike – elektronike. V letu 1995 pa je vpisala mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju in ga zakljuèila leto pozneje. Leta 2002 se je na Univerzi v Teksasu izobraževala na temo kriznega managementa.
Zofija Mazej Kukoviè Leta 1974 se je zaposlila kot konstruktorka v Razvojnem sektorju Premogovnika Velenje, od leta 1977 do 1989 je bila projektantka krmiljenj in regulacij tehnoloških sistemov tako doma, kot za tujino v podjetju ESO. Ko je podjetje zašlo v krizo, je prevzela del prodaje in inženiringa. Leta 1992 se je podjetje ESO razdelilo na dva dela, Mazej Kukovièeva pa je prevzela vodenje podjetja ESO Montaža, ki je bilo namenjeno za steèaj.
Skozi študij in dodatna izobraževanja je pripravila strateški prehod takratnega podjetja ESO Montaža v današnji Esotech d.d., iz podjetja v likvidnostnih in kadrovskih težavah v današnje podjetje za obvladovanje visokih tehnologij.
V zadnjih letih se je poleg dela posebej posveèala civilnim združenjem in predavala na slovenskih in mednarodnih konferencah s podroèja varovanja okolja in s tem povezanega zdravja, poslovne odliènosti, inovativnosti in prenosov znanj z inštitutov v prakso. Za svoje delo je prejela številna priznanja, med drugim leta 2002 nagrado za dosežke prenosa znanja iz inštitutov v prakso iz strani Inštituta Jožef Štefan, leta 2006 je bila izbrana za Delovo osebnost leta za podroèje gospodarstva, letos pa je prejela priznanje Združenja za projektni management za razvoj projektnega managementa v Sloveniji. Je èlanica številnih strokovnih združenj, med drugimi je direktorica gospodarskega interesnega združenja Slovenski Ekološki Grozd, èlanica Upravnega odbora Združenje Manager, èlanica Upravnega odbora Europa Donna za boj proti raku na dojki, èlanica Upravnega odbora GZS za regijo SAŠA.
Vesela priložnosti
Zofija Mazej Kukoviè pravi, da ji je premier s povabilom za vodenje zdravstvenega resorja izkazal veliko èast in spoštovanje do njenega znanja. "Upam, da bom to znanje zelo koristno uporabila, èe bom dobila priložnost na tem položaju," je dejala. O prioritetah pred zaslišanjem v DZ in potrditvijo mandata ne želi govoriti.
Kandidatka za ministrico ocenjuje, da se je marsièesa nauèila, ko je mnogim ljudem z omejenimi zmožnostmi pripomogla k posameznim drobnim rešitvam. Poudarila je, da je sodelovala v humanitarnih organizacijah in se tudi s te plati sooèila s sistemom zdravstva. Pri opravljanju te funkcije pa ji bo koristilo tudi to, da zna kot uporabnica zdravstvenih storitev opazovati
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Èet Sep 06, 2007 17:10    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delo - Èetrtek, 06.09.2007
Zofija Mazej Kukoviè
Èlovek vraèa, kar mu daješ

Presenetljiva premierova kandidatka za ministrico za zdravje Zofija Mazej Kukoviè ni tako neprimerna izbira, kot bi sklepali po njenem izobrazbenem in delovnem pedigreju. Pred malo veè kot pol stoletja v Èrni na Koroškem rojena, sicer pa doma iz Belih Vod nad Šoštanjem, je mati dveh odraslih hèera do letošnje odslovitve s èela velenjskega Esotecha, izrazito tehnièno-moškega kolektiva, svoje nastope v javnosti vselej mehèala z izjavami o skrbi za ljudi in posebnem èutu, ki naj bi ga v menedžerskem svetu premogle samo ženske.
Mazej Kukovièeva je dvojna diplomantka mariborske univerze, in sicer s podroèja organizacije dela in elektrotehnike. Konèala je tudi študij MBA in v ZDA prouèevala krizni menedžment. Èe preskoèimo njeno konstruktorsko in projektantsko kariero, jo leta 1992 najdemo na èelu v steèaj namenjenega podjetja Eso Montaža, na ruševinah katerega ji je v poldrugem desetletju uspelo postaviti mednarodno prepoznavno podjetje visokih okoljskih tehnologij Esotech.
Letos julija, medtem ko je bila na službeni poti, so jo v Esotechu krivdno razrešili in ji nato vzeli še službo. Marsikdo bi potreboval veè èasa, da si opomore, ona pa ne. Že avgusta se je na skupšèini Esotecha kot èetrtinska lastnica družbe sooèila s tistimi, ki so jo pregnali iz podjetja, in napovedala tožbe. Ena zadeva dejstvo, da ji skupšèina ni podelila razrešnice za leto 2006. Njen naslednik Marko Škoberne je njeno odstavitev pojasnil tudi z oèitkom, da je »vodila družbo netransparentno, zlasti pri nabavi«. Mazej Kukovièeva se proti ministrski pisarni odpravlja torej tudi s takšno, doslej z nièimer podkrepljeno obtožbo. Morebitna Bruèanova naslednica pa se bo morala na ministrstvu spopasti prav z urejanjem dosedanjih nabav, natanèneje zapletenih in v nekaterih primerih tudi zavoženih javnih naroèil.
Medtem ko je bil njen spol posebnost in marsikdaj prednost v povsem tehniènem poslovnem svetu, znajo biti njene vodstvene izkušnje na ministrstvu za zdravje dobrodošle. Na to stavi tudi premier, ko sporoèa, da so pred ministrstvom do konca mandata naloge, ki niso toliko strokovna vprašanja zdravstva, kolikor so povezane z boljšo organizacijo, dostopnostjo in uèinkovitostjo zdravstva.
Morda sme Janša ob tem od Mazej Kukovièeve kveèjemu prièakovati celo pretirano predanost skrbi za zdravje ljudi. Doslej je s svojim delovanjem, tudi v vodstvu združenja Europa Donna, dokazala, da ji zanje ni vseeno. Ena izmed njenih priljubljenih krilatic pa je: »Èlovek vraèa, kolikor mu daješ.«
Brane Piano

Kaj še ostane Janezu Janši

Dnevnik - èetrtek, 06.09.2007

Tekst: Meta Rogliè

Èe je bilo preseneèenje vèerajšnja naglica pri predlaganju novih imen, pa so bila še toliko veèje preseneèenje imena sama. Zofija Mazej Kukoviè in Radovan Žerjav sta javnosti tako rekoè neznana, poleg tega pa njuno dosedanje delo ne kaže kakšnega poznavanja podroèja, ki naj bi ga v prihodnjem letu vodila.

Strinjamo se lahko z mnenji, da je dobro, da na èelo zdravstvenega resorja pride nezdravnik, menedžer, ki bo lahko manj ujetnik zdravnikov, in da je to v razvitih državah pogosta in uspešna praksa. Bi pa vendarle prièakovali, da bo kandidat za ministra za zdravje tako kompleksen sistem, kot je zdravstvo, vsaj nekoliko poznal.

Ne more namreè biti osnovna, z zdravstvenim resorjem povezana referenca, ki je napisana v utemeljitvi kandidature, sodelovanje na konferencah s podroèja varovanja okolja in s tem povezanega zdravja (!) ter èlanstvo v upravnem odboru Europa Donna za boj proti raku na dojki. In ne more biti odgovor kandidatke na vprašanje, s èim bo na zaslišanju pred matiènim parlamentarnim odborom preprièala poslance: "Povsod smo ljudje ljudje, ne glede na to, v katerem resorju smo." Ne glede na to, kakšno je pravo ozadje odstavitve Mazej Kukovièeve z mesta direktorice Esotecha, pa jo za zdaj obremenjuje tudi ta, še nedokonèana zgodba.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 15:00    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delo - Petek, 07.09.2007
Strokovnjaki o kandidatki za ministrico
Brez dobrih svetovalcev Mazej Kukovièevi ne bo šlo

Ljubljana– Zofija Mazej Kukoviè, predlagana kandidatka za novo ministrico za zdravje, bo – èe bo potrjena – po nekaj mandatih prva ministrica za zdravje, ki ni zdravnica. Še veè, zdravstvenega sistema ne pozna, z njim se je sreèevala le kot uporabnica, z ministrstvom za zdravje pa kot povezovalka v skrbi za okolje, je izjavila, odkar je kandidatka za ministrico. Kako bo sicer izkušeni menedžerki šlo »trenje trdih zdravstvenih orehov«, nakopièenih v zdravstvu, zaradi katerih je moral oditi dosedanji minister Andrej Bruèan?
Samo Fakin, generalni direktor ZZZS: »V zdravstvu je treba izboljšati organizacijo dela in menedžment, zato je dobro, da bo nova ministrica menedžerka in bo lahko potegnila nekaj nujnih menedžerskih potez. Èe je kot ženska uspela v svetu elektrogospodarstva, ki je izrazito moška domena, potem že nekaj zna. Najveè bo naredila, èe ji bo uspelo pristojne v zdravstvu posesti za isto mizo in skupaj z njimi sprejeti ustrezno podlago za udejanjanje stroškovne zavesti v zdravstvu. Èe pa bo ena od teh skupin prevladala, bo vse po starem.«
Prof. dr. Vladislav Pegan, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije: »Zdravstvo potrebuje menedžerja. Gre za zelo velik sistem, ki obrne dve milijardi evrov na leto in ta denar je treba znati upravljati. Kot nepoznavalka bo okoli sebe potrebovala skupino ljudi, od katere bo moèno odvisno njeno delo. Zdravniki se tega, da ni zdravnica, ne bojimo. Pomembno je, da se tisti, ki v zdravstvu odloèajo, pogovarjajo med seboj in najdejo vèasih tudi kompromisne rešitve. Govorim na naèelni ravni; s kandidatko sem se sicer sreèal, vendar sva govorila premalo, da bi jo spoznal. Upam, da bo znala prisluhniti našim predlogom. Kar zadeva stroko, ji bomo zdravniki zagotovo lahko svetovali.
Kot pravi predsednica združenja Europa Donna Mojca Senèar, je Mazej Kukovièeva, zdaj èlanica nadzornega odbora, »ženska, ki obvlada svoj posel«. Kot taka naj bi bila po njenem mnenju pravšnja izbira, kajti »za ministra za zdravje je bistveno, da obvlada tudi vešèine vodenja«. Dejstvo, da je od blizu spoznala tudi delovanje civilne družbe, navdaja z upanjem, da bi kot morebitna ministrica utegnila bolje prisluhniti tovrstnim pozivom k takojšnjemu ukrepanju.
Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje: »Vprašanje, ali bo kot nepoznavalka lahko vodila ministrstvo za zdravje, je podobno vprašanju, ali bi menedžer Zoran Jankoviæ lahko bil dober minister. Morda za zdravje ali za zunanje zadeve? Mislim, da ne. Kako bo kot nepoznavalka stopala v korak s svetom na podroèju zdravstva? Kako bo skrbela za interes državljanov? Minister bi moral imeti lastno vizijo za razvoj podroèja. Ni treba, da je zdravnik, mora pa poznati sistem in se nekaj èasa kaliti v zdravstveni politiki. Tako pa od te ministrice ne moremo prièakovati drugega, kot da bo poslušala nasvete drugih, verjetno strankarskih politikov. Postavlja se vprašanje njene odgovornosti ob morebitnih slabih odloèitvah, ko pa v èasu njenega imenovanja vsi vemo, da se na zdravstvo ne spozna. Predsednik vlade s tem imenovanjem prevzema nase odgovornost za zdravstvo.«
Sporoèilo je jasno, meni strokovna direktorica Univerzitetnega kliniènega centra (UKC) Ljubljana prof. dr. Saša Markoviè Predan. Po njeni oceni naj bi iskanje kandidatke za zdravstveno ministrico v menedžerskih krogih jasno nakazovalo na doslej nerešene probleme: gradnje in javna naroèila, »za vse drugo je minister Bruèan poskrbel, saj je, kar zadeva stroko, delal dobro«. Markovièeva kandidatko dobro pozna iz obdobja, ko je bila sama v UKC še predstojnica oddelka za gastroenterologijo, in sicer kot donatorico; tedaj je namreè podjetje, ki ga je vodila Zofija Mazej Kukoviè, oddelku podarilo aparature, ki omogoèajo prenos endoskopskih operacij za študente.
Komentar o predlagani naslednici smo želeli slišati tudi od ministra v odstopu Andreja Bruèana, a o tem ni hotel govoriti, saj se mu to, kot pravi, ne zdi potrebno. Po drugi strani pa je omenil, da kandidatke tudi ne pozna. Milena Zupaniè, Diana Zajec
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2007 15:19    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Dnevnik, 8. 9. 2007

Inženirka v vlogi ministrice za zdravje
Predsednik vlade izbere Zofijo Mazej Kukoviè, ki so jo to poletje v Esotechu postavili pred vrata


Tekst: Zlatka Strgar

Gospa iz province, natanèneje iz visokogorske vasice Bele Vode nad Šoštanjem, je to poletje v živordeèi obleki, nenalièena, s skoraj belimi kratko pristriženimi lasmi sedela pred svojo poèitniško hišico v strmini, od koder se stvari v daljavi vidijo manj ostre, kot so.
Na vrtno mizico je prinesla kislo mleko in borovnice, zraven so ležale tudi fotografije o strahotnem onesnaženju okolja na Kitajskem. Od tam se je vrnila s službene poti. Zadnje na Kitajsko.
Njeni najtesnejši sodelavci so jo namreè med tem, ko je bila v Šanghaju, odstavili ter ji nemudoma odklopili telefon in elektronsko pošto. Ko se je vrnila, je po pošti dobila še izredno odpoved delovnega razmerja. Tako z mesta generalne direktorice podjetja Esotech, ki ga je postavila na noge, sredi poletne vroèine pade v položaj brezposelne osebe in se zateèe v Bele Vode. Vstopa v podjetje ji ne dovolijo veè. Novi direktor najame varnostnike, ki ji zastavijo pot. Prizor na fotografiji lokalnega èasnika je videti smešen, ko visoka moška z dobro treniranimi mišicami stojita v borbeni pripravljenosti pred žensko, ki èloveku ne bi mogla zviti roke.
Kdo se boji Zofije Mazej Kukoviè? Kakšni so njeni naglavni grehi? V Esotechu na ta vprašanja ne odgovorijo. Pojasnila, da je njeno vodenje postalo nevšeèno, da je hotela preveè, ko je zaposlenim predstavila namero, da poveèa svoj lastniški delež v podjetju, in da se je spustila v nepotizem, ko je za šefico hèerinske družbe na Kitajskem nastavila svojo hèi, se ne zdijo zadostna za presenetljivo grob prevrat, ki bo dobil epilog na sodišèu.
Bolj drzna kot ambiciozna
Zofijo Mazej Kukoviè stvari nekako doletijo. Nedvomno je ambiciozna, a bolj kot ambicioznost, ki je obièajno opremljena z naèrtom in visokimi cilji, sta zanjo znaèilna drznost in pogum. Kot nekdanja projektantka ni ciljala na direktorsko mesto, ki jo je doletelo v zaèetku devetdesetih, ko je zaèela iz propadajoèih velenjskih delavnic tedanje firme Eso montaža, predvidene za steèaj, ustvarjati podjetje Esotech. Takrat 37-letna direktorica ni imela na svoji strani ne bank ne politikov. "Znajdi se" postane njen credo, s katerim reši podjetje pred steèajem, sèasoma pridobi zaupanje bank, pomembnejše posle in reference. Èeprav vodenje podjetja prevzame v stanju, ko ni bilo denarja niti za toaletni papir, se niti enkrat v petnajstih letih ne zgodi, da bi zaposleni na izplaèilni dan ostali brez plaè.
V vmesnem èasu Mazejeva kot inženirka elektrotehnike in informatike poskrbi tudi za dopolnjevanje svoje izobrazbe. Leta 1996 konèa mednarodni študij MBA na Brdu pri Kranju, leta 2002 se na univerzi v Teksasu posveti študiju kriznega menedžmenta. Slednje je morda nekaj, kar bo kot gospodarstvenica iz trde tehniène stroke lahko uporabila pri urejanju razmer v zdravstvenem sistemu. Je na to raèunal premier, ko je izbral širši javnosti razmeroma neznano inženirko elektrotehnike, trenutno brez zaposlitve, da bi vodila obèutljiv sistem zdravstvenega ministrstva? Premierova izbira je kot joker, ki ga dobiš pri delitvi kart na slepo sreèo, na izid igre pa ne vpliva vedno odrešilno, pravijo skeptiki. Skepsa je upravièena, dokler nova zdravstvena ministrica ne pokaže, s kakšnim jokerjem bodo imeli opraviti igralci v zdravstvu.
Vstop brez politiène abecede
Zofija Mazej Kukoviè, ki se pri svojih dvainpetdesetih letih zna drzno obleèi in s tem pritegniti pozornost obeh spolov, ko se kje pojavi, širši javnosti ni znana. V sredo jo je po oznanitvi premierove odloèitve televizijska kamera poèasi spremljala od njenih nog do obraza, da bi si ljudje vendarle lahko zapomnili ne le njene oranžne nogavice, ampak da bi si na sploh lahko vtisnili novo podobo v spomin. Kazali so jo kot žiriji, ki naj oceni njen stas in glas. Pri kandidatu za prometnega ministra so se zadovoljili s stereotipnim nemim kadrom kandidata v pisarniškem fotelju. Kamera je nazorno pokazala vso zadrego pred neznancema. Neznanka Zofija Mazej Kukoviè je znana v gospodarskih krogih, za širšo prepoznavnost pa ni dovolj, da je preskoèila ugledna direktorja Franja Bobinca in Jožeta Colarièa v konkurenci za Delovo nagrado, ki jo je kot gospodarstvenica prejela v zaèetku letošnjega leta.
Mazejeva je brez omembe vredne medijske in politiène zgodovine. Nekoè je bila naklonjena nekdanji Združeni listi, èesar se spomni tudi Borut Pahor, a o njej pred kamero ni imel kaj povedati. Ni imela politiènih funkcij. V èasu sedanje vlade je sodelovala v nekaterih gospodarskih delegacijah, ki so spremljale Janeza Janšo. Dovolj opaženo pa se je ob lanskih lokalnih volitvah izpostavila s podporo velenjskemu županskemu kandidatu, ki ima visoko mesto v SDS. Poznavalci lokalnih razmer trdijo, da je s tem vrnila udarec aktualnemu županu, ker podjetje Esotech ni bilo izbrano za izvajalca gradnje centralne èistilne naprave.
Tudi pomembnih zaveznikov v slovenski politiki v svoji karieri ni imela. Ladu Ambrožièu je letos v intervjuju na vprašanje, koliko stikov ima s politiki v Ljubljani, prostodušno priznala: "Ne preveè. Naše poslovne sekretarke se morajo kar truditi kak mesec ali dva, da nazadnje iz ministrstva povejo, da minister naslednjih nekaj mesecev nima èasa. Nimam tega dostopa, da bi lahko prišla na pogovor k ministru. Izjemno težko je za podjetje, kot je Esotech, dobiti termin pri ministru, recimo za okolje ali gospodarstvo."
Mazejeve ni na seznamu èlanov SDS in velja ji verjeti na besedo, da se po ministrskem položaju ni ozirala. Janševa ponudba jo je doletela in naletela na njeno lastnost, da se odloèa hitro in še najraje za izzive, ki se zdijo drugim nemogoèi. Janša z njo dobi bolj pomirljivega èloveka, kot je bil Andrej Bruèan. Kaj dobi zdravstveni sistem? Biti visok uradnik ali generalni direktor sta dve zelo razlièni zgodbi. Mazejeva se razume na okoljske probleme, na elektrotehniko, ne pozna pa podroèja, ki naj bi ga vodila. Kot ministrici ji bo vsak zdravnik z licenco lahko napisal recept, Mazejeva pa v vlado kljub ameriškemu študiju kriznega menedžmenta ne bo mogla prinesti recepta za urejanje razmer v zdravstvu, ne nazadnje je brez recepta ostala tudi ob odstavitvi v Esotechu.
Toda, èe se je nauèila mandarinšèine toliko, da se lahko sporazumeva s Kitajci, se bo, vkljuèno z abecedo politiènega jezika, nauèila tudi nekaj poglavij ministrovanja. V najslabšem primeru bo Mazejeva pridobila leto dni študija visokega uradništva, vlada žensko, ki se je pripravljena preizkusiti v še eni drznosti, zdravstvo in zavarovanci pa bodo preživeli, kot so pod Bruèanom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 10, 2007 15:09    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Novice > Slovenija 24.ur.com

Kandidatka za ministrico za zdravje Mazej Kukovièeva ter kandidat za ministra za promet Žerjav sta preprièala èlane odbora.

Oba ministrska kandidata za prevzem izpraznjenih mest na ministrstvih za zdravje in promet sta politièno neznana, imata pa menedžerske izkušnje. 52-letna Zofija Mazej Kukoviè je bila do 3. julija na èelu uprave velenjske družbe Esotech, 38-letni Radovan Žerjav pa je od marca direktor družbe Nafta Biodizel.
Kandidatka za ministrico za zdravje Zofija Mazej Kukoviè je danes preprièala èlane odbora DZ za zdravstvo, obljubljeno pa ima tudi podporo na torkovem glasovanju v DZ. Tudi opozicijski poslanci do kandidatke niso bili tako ostri kot v preteklosti do odhajajoèega ministra Andreja Bruèana. Mazej Kukovièevo je kot ustrezno ocenilo osem poslancev, en pa je glasoval proti. V svoji predstavitvi je kandidatka izpostavila "odprta vprašanja" v zdravstvu, med katerimi je navedla investicije, kakovost in finanèno vzdržnost. Oba ministrska kandidata za prevzem izpraznjenih mest na ministrstvih za zdravje in promet sta politièno neznana, imata pa menedžerske izkušnje. 52-letna Zofija Mazej Kukoviè je bila do 3. julija na èelu uprave velenjske družbe Esotech, 38-letni Radovan Žerjav pa je od marca direktor družbe Nafta Biodizel. Vprašanja poslancev so ji po njenih besedah "razširila obzorja". Priznala je, da je na podroèju zdravstva zaèetnica, da pa želi narediti korak naprej. Kandidatka za ministrico se zaveda, da v le enem letu ne bo mogla narediti revolucionarnih korakov. Mazej Kukovièeva je poudarila, da lahko za ta enoletni mandat obljubi, da bodo stvari zastavili tako, da se bo v naslednjem mandatu lahko peljalo naprej.
Kandidatka za ministrico ni želela ocenjevati dela prejšnjega ministra, kot so od nje želeli nekateri opozicijski poslanci.
Mazej Kukovièeva novinka v zdravstvu
Interdisciplinarno sodelovanje, merjenje zadovoljstva tako zaposlenih kot uporabnikov zdravstvenih storitev, enoten informacijski sistem v zdravstvu, pa tudi dopolnitev osnutka zakona o koncesijah in uvedba sistema stalnih izboljšav je kandidatka za ministrico za zdravje Mazej Kukovièeva navedla med svojimi željami za prihodnost. Priznala je, da je v zdravstvu novinka, ob tem pa dodala, da se lahko prav nastopom opozicije na tem podroèju zahvali, da je lažje ocenila, katere so glavne težave slovenskega zdravstva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 19:27    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Nova ministra prevzela krmilo Ljubljana | 11.9.2007 | STA / D.Š./ U.Z./V.L./T.L./V.È.

Poslanci so z glasovanjem potrdili, da bo zdravstveni resor prevzela Mazej Kukovièeva, prometnega pa Žerjav.

Poslanke in poslanci so z 48 glasovi za in 17 glasovi proti podprli predlog premierja Janeza Janše, da državni zbor za novega ministra za promet imenuje Radovana Žerjava. Z 48 glasovi za in 23 glasovi proti pa je državni zbor imenoval Zofijo Mazej Kukoviè za novo ministrico za zdravje.Predlog premierja Janše, da bo zdravstveno politiko vodila menedžerka Mazej Kukovièeva, je sprožil razliène odzive. Medtem ko nekateri v njej prav zato, ker ni zdravnica, vidijo rešiteljico, jo drugi oznaèujejo za popolno nepoznavalko zdravstvenega sistema in zato neprimerno za vodenje tega obèutljivega resorja.
Problemi, s katerimi so se do sedaj sreèavala ministrstva za zdravstvo, niso strokovne narave, je ob obrazložitvi predloga za imenovanje Mazej Kukovièeve povedal premier Janša. To so problemi organizacijske, finanène in managerske narave, zato smo po odstopu Bruèana iskali rešitve v tej smeri, je še dodal.
Opozicija Mazej Kukovièevi odrekla podporo
Opozicija je pred glasovanjem Mazej Kukovièevi odrekla podporo. Opozicijski poslanci so ji veèinoma oèitali nepoznavanje podroèja zdravstva in so njeno kandidaturo ocenili kot eksperiment. V koaliciji pa so preprièani, da je dosedanji minister Andrej Bruèan pustil dobro dedišèino, zato njegovi naslednici ne bi smelo biti težko nadaljevati delo na resorju.
Zofija Mazej Kukoviè, nova ministrica za zdravje. Cveta Zalokar Oražem (NP) pa je v razpravi napovedala, da se nepovezani poslanci o kandidatki ne nameravajo opredeliti. Po njihovem mnenju je managerski prevzem preveè tvegan eksperiment za slovensko zdravstvo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 12, 2007 16:04    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Novica - Ministrstvo za zdravje

Zofija Mazej Kukoviè prevzela vodenje zdravstvenega resorja

Novoimenovana ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukoviè je ob današnji primopredaji poslov z njenim predhodnikom Andrejem Bruèanom poudarila, da je zaèela s pregledom celotnega dela na ministrstvu. Sicer pa si je za svoje prioritete zastavila javna naroèila, investicije, zakonodajo in teme predsedovanja EU.
Andrej Bruèan je ob primopredaji poudaril, da je "lahko ponosen na vse, kar smo v tem èasu naredili". Po njegovi oceni se je namreè v slovenskem zdravstvu v tem èasu veliko spremenilo na bolje. "Postavljeni pa so bili tudi temelji za dobro delo v prihodnosti. Marsikateri rezultat njegovega dela je že viden, drugi pa še bodo," je dodal, kot glavne rezultate svojega dela pa je izpostavil skorajšnjo dokonèno selitev Onkološkega inštituta, dokonèanje stavbe Nevrološke klinike in Pediatriène klinike prihodnje leto ter skrajšanje èakalnih dob in s tem boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev v Sloveniji.
Nova ministrica se bo zavzemala za kvalitetnejše življenje in zdravje vseh Slovenk in Slovencev, je pojasnila danes in ob tem dodala, da se bo potrudila, da bi bili vsi zaposleni na ministrstvu vkljuèno z njo "v kondiciji". Prioritetna naloga dokonèanje odprtih investicijskih projektov, kot sta novi onkološki inštitut in nova pediatrièna klinika, pa tudi ureditev podroèja koncesij vkljuèno z zakonom o koncesijah. "K vsemu je treba pristopiti analitièno, nobene stvari ne smemo vnaprej oznaèiti za slabo ali dobro, poiskati najboljše v ljudeh in s tem graditi naprej," je še dejala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 14, 2007 16:32    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delo - Petek, 14.09.2007

Prva sprememba na ministrstvu za zdravje
Nova ministrica je odslovila Marušièa

Ljubljana– Dorjan Marušiè ne bo veè državni sekretar ministrstva za zdravje. Funkcija namestnika ministra mu je prenehala v torek zveèer z imenovanjem nove ministrice Zofije Mazej Kukoviè. Postopek je takšen, da lahko nova ministrica državnega sekretarja bodisi povabi k sodelovanju bodisi ga odslovi. Odloèila se je za slednje.
»Ministrica mi je danes (vèeraj, op. p.) po krajšem pogovoru dala razumeti, da ni zainteresirana za nadaljnje sodelovanje. Njeno odloèitev sem sprejel in ji zaželel uspešno vodenje ministrstva,« je za Delo povedal Dorjan Marušiè, ki je potem izstopil tudi iz stranke. Ministrièina odpoved sodelovanja z Marušièem bi utegnila zamajati koalicijo, je napovedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Zofija Mazej Kukoviè vèeraj še ni izdala imena novega kandidata.
»Zelo sem nezadovoljen. Ministrico sem pred sejo vlade celo vprašal, kaj bo z našim državnim sekretarjem, pa mi ni znala niè doloèenega povedati,« je bil preseneèen nad potezo Zofije Mazej Kukoviè predsednik DeSUS Karl Erjavec. DeSUS ima v skladu s koalicijskim dogovorom pravico do dveh mest državnih sekretarjev; eno je bilo na ministrstvu za zdravje. Erjavec prièakuje pogovor s premierom. »Èe se bo izkazalo, da smo ostali brez sekretarja, bom osebno predlagal našemu izvršnemu odboru stranke, da odloèi, ali še ostanemo v koaliciji ali ne, zlasti zato, ker bi bila izguba sekretarskega mesta pomembno sporoèilo, da smo za vlado nepomembni,« je dejal Erjavec, ki je mnenja, da je Marušiè delal dobro.
Podobno kot predsednik DeSUS Karl Erjavec napoveduje tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršiè. »Vsak minister ima pravico izbrati ekipo po svoji želji, koalicijske stranke pa imajo doloèeno kvoto. Èeprav ima DeSUS po tej razdelitvi dve mesti, smo zdaj obe izgubili. Premier ima možnost, da nam mesti vrne ali pa bomo v stranki kmalu odloèali o tem, ali bomo še ostali v koaliciji ali ne.« Gre za mesto v kabinetu predsednika vlade, ki ga zaseda nekdanji èlan DeSUS Anton Rous. DeSUS ga je odpoklical, a ga premier ni razrešil, zdaj pa so, kot kaže, izgubili še drugo sekretarsko mesto. Žnidaršiè prièakuje, da bo Janša za DeSUS izgubljeni mesti nadomestil z drugima.
Dorjan Marušiè je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje polnih sedem let, najprej v mandatu Dušana Kebra, nato brez prekinitve v mandatu Andreja Bruèana. Na ministrstvo je prišel z mesta strokovnega direktorja izolske bolnišnice in v izolsko bolnišnico se, vsaj za zdaj, tudi vraèa, vendar razmišlja o drugi zaposlitvi: »V zadnjih dveh tednih sem dobil tri zelo dobre ponudbe. Za zdaj lahko povem le to, da sem se odloèil ostati v Sloveniji. Ponosen sem na projekte, ki mi jih je uspelo uresnièiti, vsi so bili predstavljeni tudi v EU in implementirani v drugih državah.« To so plaèevanje zdravstvenih storitev po skupinah podobnih primerov (SPP), vpeljava akutne in neakutne obravnave bolnikov, poveèanje preglednosti delovanja zdravstvenega sistema, v Bruèanovem mandatu je zaèel s sodelavci izboljševati kakovost na poslovnem in strokovnem podroèju, skrbel je za skrajševanje èakalnih dob in vodil obèutljiva pogajanja s sindikati o zakonu o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Odbor za zdravstvo bo zakon obravnaval prav danes.
Milena Zupaniè
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS