Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu

Bolnikove pravice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2007 12:54    Naslov sporočila: Bolnikove pravice Odgovori s citatom

Delo, 29. 9. 2007
Zakon primeren za nadaljno obravnavo
Katalog pacientovih pravic v predlogu obsega skupaj 16 pravic


Ljubljana - Predlagani zakon o pacientovih pravicah, ki naj bi sistemsko zagotavljal varstvo zakonsko opredeljenih in varovanih pravic v procesih zdravljenja, je po mnenju državnega zbora primeren za nadaljnjo obravnavo. Po danes opravljeni splošni razpravi je namreè za takšen sklep glasovalo 60 poslank in poslancev, proti pa nihèe.

Zakon o pacientovih pravicah je po mnenju poslank in poslancev nujno potreben. Kljub temu pa imajo nekatere poslanske skupine vrsto pomislekov in vprašanj o vsebini zakona, ki mu oèitajo nepreglednost in neuporabnost, porajali pa so se tudi dvomi v neodvisnost instituta varovanja pacientovih pravic.

Vlada s pripravo predloga sistemskega zakona o pacientovih pravicah izpolnjuje pomembno vlogo na podroèju varovanja in uresnièevanja pravic pacientov, je izpostavila ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukoviè. Predlagani zakon po njenih besedah predstavlja veliko novost v sistemu zdravstvenega varstva, saj povsem na novo uveljavlja pacienta kot osebnost in varstvo njegovo zakonsko opredeljenih in varovanih pravic v procesih zdravljenja.

Predlog je usmerjen predvsem v prepreèevanje kršitev oziroma sporov med pacienti in zdravstvenimi delavci, njegov sekundarni cilj pa je uèinkovito reševanje kršitev v primeru, da do njih pride.

Katalog pacientovih pravic v predlogu obsega skupaj 16 pravic, s katerimi varuje paciente na vseh ravneh diagnostike in zdravljenja. Predlog tako zagotavlja pravice, kot so pravica do primerne kakovostne in varne zdravstvene oskrbe, pravica do enakopravnega dostopa do zdravstvenih storitev, pravica do spoštovanja pacientovega èasa, pravica do obvešèenosti in sodelovanja, pravica do samostojnega odloèanja o sebi, pravica do prepreèevanja in lajšanja trpljenja ter pravica do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov.

Po besedah ministrice za zdravje je predlagatelj opustil idejo o ustanovitvi posebnega varuha pacientovih pravic, saj meni, da sedanji varuh èlovekovih pravic lahko ustrezno posreduje v doloèenih primerih kršitev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS