Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu

Spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdrav. zavarovanja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zdruĹľenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2007 21:45    Naslov sporočila: Spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdrav. zavarovanja Odgovori s citatom

www.zzzs.si Sporoèila za javnost Datum izpisa: 31.7.2007

Sporoèilo za javnost ZZZS

Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja

Ljubljana, 31. 7. 2007 – Danes priènejo veljati Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki prinašajo najveè novosti na podroèju medicinsko tehniènih pripomoèkov. Spremembe se nanašajo na razširitev pravic zavarovanih oseb pri vozièkih, uvedbo nove pravice do sistema za dovajanje tekoèega kisika za otroke ter poenostavitve postopkov za zavarovane osebe pri predpisovanju, vzdrževanju in popravilu pripomoèkov.

V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 64/07, so bile dne 16. 7. 2007 objavljene Spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Navedene spremembe in dopolnitve stopijo v veljavo 31. 7. 2007.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: Pravila) predstavljajo temeljni podzakonski akt, ki podrobneje ureja vrste in obseg pravic iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, pogoje in postopke za uresnièevanje pravic, standarde zdravstvenih storitev in pripomoèkov, varstvo pravic zavarovanih oseb in drugo.

Tokratne spremembe Pravil prinašajo najveè novosti v zvezi s pravicami do medicinsko tehniènih pripomoèkov. V nadaljevanju navajamo zgolj najpomembnejše spremembe.

Spremembe in dopolnitve Pravil na novo urejajo podroèje zagotavljanja vozièkov. Skladno s sedanjo ureditvijo so bili namreè vsi vozièki predmet izposoje, spremembe in dopolnitve Pravil pa doloèajo, da so vozièki individualna pravica in postanejo last zavarovanih oseb, razen poèivalnikov in tistih vozièkov, ki so potrebni pri negi na domu, oziroma jih zavarovana oseba potrebuje krajši èas. Spremembe in dopolnitve Pravil nadalje natanèneje doloèajo pojme v zvezi z vozièki in vpeljujejo dva nova pojma »vozièek za otroke« in »poèivalnik«. Gre za pripomoèka, ki sta bila že sedaj pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar v Pravilih nista bila dovolj natanèno opredeljena. Kot novo pravico Pravila doloèajo pravico do drugega vira kisika za otroke do petnajstega leta starosti in sicer se z navedeno spremembo uvaja sistem za dovajanje tekoèega kisika za otroke do 15. leta starosti. Gre za pomembno višji standard oskrbe, kot ga je Zavod zagotavljal doslej s koncentratorji kisika. Sistem za dovajanje tekoèega kisika sestavlja zbirna posoda, ki zadošèa za en mesec in prenosna enota, ki zadošèa za 12 ur in omogoèa mobilnost otroka izven doma ob hkratnem nemotenem dovajanju kisika. Za otroke do 5. leta starosti pri zdravljenju s kisikom na domu spremembe in dopolnitve Pravil OZZ zagotavljajo veèje število nosnih katetrov za dovajanje kisika.

Spremembe so tudi pri postopku predpisovanja pripomoèkov, pri katerih je potrebna timska obravnava in so jih sedaj lahko predpisovali le izvajalci tercialnega nivoja, s tem, da se ta sprememba zaène uporabljati v šestih mesecev od datuma objave sprememb v Uradnem listu Republike Slovenije. Poenostavi se tudi postopek za uveljavljanje pravice do vzdrževanja, popravil ter zamenjave pripomoèka.

ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE SLOVENIJE

S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E P R A V I L
obveznega zdravstvenega zavarovanja.............


PRAVILA OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA- neuradno preèišèeno besedilo - datum spremembe: 31.7.2007......
_________________
zdruĹľenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zdruĹľenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.............

so danes objavljene v Uradnem listu RS: Stran 3080 / Št. 33 / 4. 4. 2008, veljati pa priènejo 15 dni po objavi v UL RS.
_________________
zdruĹľenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po ZdruĹľenje ZPMS forumu -> Aktualno dogajanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS