Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Å iritev pristojnosti pri predpisovanju MTP

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 09:53    Naslov sporoèila: Å iritev pristojnosti pri predpisovanju MTP Odgovori s citatom

Andreja Peternelj, dipl. m.s., èlanica Zdravstvenega sveta: Predlog prenosa pristojnosti pri predpisovanju MTP za zdravstveno nego - s kometarjem ZZZS:
( predlog je v fazi pridobivanja soglasij )



Zakon o zdravstveni dejavnosti..........

Iz ZZdej:

VII. ZDRAVSTVENI DELAVCI IN ZDRAVSTVENI SODELAVCI

62. èlen

Zdravstveno dejavnost lahko opravljajo zdravstveni delavci, ki imajo ustrezno strokovno izobrazbo, so strokovno usposobljeni za samostojno opravljanje dela v svojem poklicu in izpolnjujejo druge pogoje (kvalifikacija), doloèene s tem zakonom in z drugimi predpisi.
Doloèene strokovne naloge s podroèja zdravstvenega varstva opravljajo tudi zdravstveni sodelavci z ustrezno strokovno izobrazbo nezdravstvene smeri.
Minister, pristojen za zdravje, predpiše seznam poklicev za zdravstveno dejavnost, v katerem so doloèeni poklici zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, njihovo delovno podroèje in stopnje zahtevnosti dela na podroèju zdravstvene dejavnosti.
(Opomba: glej tudi drugi odstavek 91. èlena ZZdrS)

64. èlen

Zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci razen zdravnikov smejo samostojno opravljati delo v zdravstveni dejavnosti po konèani pripravniški dobi in opravljenem strokovnem izpitu.
Pripravništvo traja za zdravstvene delavce s srednjo strokovno izobrazbo šest mesecev, z višjo strokovno izobrazbo devet mesecev in z visoko strokovno izobrazbo, razen za zdravnika, 12 mesecev. Zdravnik opravlja program pripravništva v èasu sekundariata ne glede na drugi odstavek 97. èlena tega zakona.
Minister, pristojen za zdravje, predpiše vsebino pripravništva ter program in postopek opravljanja strokovnega izpita.
Strokovni izpit za zdravnike in zobozdravnike vsebuje poznavanje urgentne medicine in predpisov s podroèja zdravstvenega varstva. Zdravniki ga lahko opravljajo kadarkoli v poteku sekundariata, najprej pa po konèanih šestih mesecih usposabljanja.
Ne glede na prvi odstavek tega èlena smejo delo v zdravstveni dejavnosti samostojno opravljati:
– diplomirana medicinska sestra oziroma diplomirani zdravstvenik (v nadaljnjem besedilu: diplomirana medicinska sestra) in diplomirana babica oziroma diplomirani babièar (v nadaljnjem besedilu: diplomirana babica) po konèanem najmanj triletnem ali 4.600 ur trajajoèem študiju s teoretiènim in praktiènim izobraževanjem,

– magistra oziroma magister farmacije (v nadaljnjem besedilu: magister farmacije) po konèanem najmanj petletnem trajajoèem univerzitetnem študiju, ki obsega najmanj 4 leta teoretiènega in praktiènega izobraževanja in najmanj šestmeseèno praktièno usposabljanje v lekarni ali v bolnišnici pod vodstvom farmacevtskega oddelka bolnišnice ter ima opravljen strokovni izpit.
Poleg pogojev iz prejšnjega odstavka morajo biti za samostojno opravljanje dela v zdravstveni dejavnosti izvajalci posameznih zdravstvenih poklicev oziroma s posameznih podroèij vpisani v register in imeti veljavno licenco. Poklice in podroèja, za katere velja to doloèilo, v posebnem seznamu doloèi minister, pristojen za zdravje, pri èemer poleg naèela smotrnosti upošteva zahtevano stopnjo izobrazbe in odgovornost za odloèitve, ki vplivajo na zdravstveno obravnavo, ter razvoj medicinske doktrine in medicinske tehnologije pri varovanju zdravja, prepreèevanju, odkrivanju in zdravljenju bolnikov in poškodovancev. Nalogi vodenja registra in podeljevanja licenc lahko minister, pristojen za zdravje, podeli zbornici ali strokovnemu združenju.
Licenca se podeli za doloèen èas – za dobo sedmih let, podaljšati pa jo je možno na podlagi dokazil o strokovni usposobljenosti za nadaljnje delo. V primeru ugotovljenih veèjih strokovnih napak je možen odvzem licence. Podrobnejše doloèbe o naèinu, organih, evidenci in postopku pri odloèanju o podelitvi, podaljšanju in odvzemu licence se doloèijo v pravilniku, ki ga za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce v poklicih ali dejavnostih, za katere je javno pooblastilo za to podeljeno pristojni zbornici ali strokovnemu združenju, sprejme pristojna zbornica ali strokovno združenje v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravje, za druge zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce pa minister, pristojen za zdravje.
V registru iz šestega odstavka tega èlena se vodijo naslednji podatki:
– osebno ime,
– datum in kraj rojstva,
– stalno oziroma zaèasno prebivališèe,
– državljanstvo,
– podatki o diplomi, strokovnem izpitu, specializaciji in pridobljenih dodatnih znanjih,
– datum in podroèje pridobljenih znanstvenih in pedagoških nazivov,
– èlanstvo v domaèih in tujih strokovnih združenjih,
– izjava o uveljavljanju pravice do ugovora vesti,
– drugi podatki, ki so potrebni za opravljanje nalog in javnih pooblastil.
(Opomba: glej tudi drugi odstavek 91. èlena ZZdrS in prvi odstavek 6. èlena ZOZPEU)
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS