Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Dokumentacija bolnikov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2008 16:08    Naslov sporočila: Dokumentacija bolnikov Odgovori s citatom

Delo - Torek, 11.03.2008
Dokumentacija bolnikov nasploh slabo varovana
Ministri za zdravje v sedmih letih niso predpisali, kako varovati kočljivo dokumentacijo bolnikov – Za neustrezno varovanje predvidena globa

Ljubljana– Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je včeraj opravil inšpekcijski nadzor na Onkološkem inštitutu (OI) zaradi obvestila, da so kartoteke pacientov kar na hodniku in s tem dostopne nepooblaščenim osebam. Na OI pa pričakujejo tudi policijo, saj je OI podal ovadbo zaradi neupravičenega vstopa v stavbo in zadrževanja v njej. Proti komu? Proti novinarjem Kanala A, ki so vstopili na OI in sporno hranjenje medicinske dokumentacije prikazali na malih zaslonih skupaj z eno izmed kartotek umrlega pacienta.
Dokončnih ugotovitev inšpekcijskega nadzora še ni, če pa bo pokazal, da je bilo zavarovanje res neustrezno in je bil dejansko omogočen dostop nepooblaščenih oseb (v tem primeru novinarjev), bo to prekršek. Vsak dostop nepooblaščenih oseb je namreč z zakonom prepovedan, za neustrezno varovanje je predvidena globa od 4170 do 12.510 evrov za pravno oziroma od 830 do 1250 evrov za odgovorno fizično osebo, smo izvedeli od namestnice informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik.
Na OI trdijo, da je bila medicinska dokumentacija fizično in tehnično varovana, nepooblaščene osebe, torej novinarji, so vstopile v stavbo in se v njej zadrževale kljub opozorilom varnostnikov, brez dovoljenja pa so medicinsko dokumentacijo posnele, jo odtujile in javno prikazovale, so zapisali v sporočilu za javnost na OI. Skratka, novinarji so ukradli kartoteko umrlega pacienta in dokazali slabo varovanje. Vse skupaj smo videli tudi na malem zaslonu.
Kaj reči? Tovrstno novinarsko poročanje bo zagotovo predmet širše obravnave, res pa je, da način varovanja dokumentacije na OI nikakor ni osamljen primer. Nasprotno, javnost vsakih nekaj mesecev izve, kako slabo so varovani najkočlivejši izmed vseh osebnih podatkov, to so naši zdravstveni kartoni, na katere naletimo bolniki in tudi novinarji pri gibanju v zdravstveni ustanovi. Na slabo varovanje zdravstvene dokumentacije je že večkrat opozoril urad informacijske pooblaščenke.
»Pri informacijskem pooblaščencu smo žal že velikokrat ugotovili, da papirnate kartoteke v praksi niso varovane ustrezno. Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je že izdal nekaj ureditvenih odločb in izrekel nekaj glob za prekrške zaradi neustreznosti zavarovanja zdravstvenih kartotek. Kartoteke so bile prosto dostopne na hodnikih zdravstvenih ustanov ali pa so bile v omarah, a te niso bile zaklenjene, ali pa so imele možnost dostopa do njih nepooblaščene osebe. Kar nekaj je bilo tudi primerov, ko se je zdravstvena dokumentacija izgubila med prevozom ali pa ni bila ustrezno uničena.«
V uradu informacijske pooblaščenke so mnenja, da je za slabo varovanje zdravstvene dokumentacije krivo ministrstvo za zdravje. Zakon o varstvu osebnih podatkov namreč samo okvirno predpisuje, da je treba osebne podatke varovati pred uničenjem ali izgubo, minister za zdravje pa bi moral s podzakonskim aktom določiti, kako jih bodo varovali v zdravstvu. Zakon roka za podzakonski akt ni določil in tako ministri po sedmih letih, odkar zakon velja, še niso sprejeli pravil za varovanje osebnih podatkov, ki bi zdravstvenim institucijam olajšale delo. Tako ravna vsaka institucija po svoje in v skladu s svojimi zmožnostmi, dokumentacije je vsak dan več in je vse bolj neurejena.
Milena Zupanič
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS