Kazalo po Združenje ZPMS forumu

1. redna seja IO patronažne sekcije 2008

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Èet Mar 20, 2008 07:01    Naslov sporoèila: 1. redna seja IO patronažne sekcije 2008 Odgovori s citatom

V A B I L O

Na 1. redno sejo IO strokovne sekcije, ki bo v sredo, 26.03.2008 ob 10 uri v sejni sobi Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Metelkova 15, Ljubljana

Dnevni red :

1. Potrditev dnevnega reda,pregled in potrditev zapisnika zadnje seje
2. Poroèanje predsednice o aktivnostih v preteklem obdobju
3. Poroèanje o delu komisije za posodobitev statistiènih poroèil
4. Priprava pomladanskega strokovnega sreèanja
5. Kategorizacija
6. Aktualna problematika v patronažnem varstvu
7. Razno


Vabljeni :

Tatjana Geè , Kolaborativni center WHO Maribor
Darinka Zavrl Džananoviè, IVZ R Slovenije

Predsednica IO
Brložnik Magda



Priponka:
Od: Vanja Vilar [vanja.vilar@email.si]
Poslano: 14.02.2008 11:57
Za: magda.brloznik@zd-celje.si

Zadeva: Patronažna služba.doc

Ljubljana, 12. 2.2008

Spoštovana !
Društvo za oskrbo ran Slovenije si ves èas svojega delovanja prizadeva za sodobno zdravstveno oskrbo in nego kroniènih ran. Med naše aktivnosti sodi tudi sodelovanje z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Na zadnjem sestanku je bil predmet pogovora tudi delovaje medicinskih patronažnih sester in zdravstvena oskrba kroniènih ran. Pri tem je bilo izpostavljeno vprašanje, kakšne dejavnosti bo izvajala patronažna medicinska sestra, ko bo za oskrbo kroniènih ran uporabljala sodobne obloge. Sodobne obloge za oskrbo ran pri pravilni uporabi znatno zmanjšajo število prevez, kar pomeni tudi manjše število obiskov pri varovancih.

V svojih vrstah imamo tudi patronažne medicinske sestre, vendar želimo pridobiti tudi mnenje Sekcije medicinskih sester v patronažni službi. Zato se obraèam na vas s prošnjo, èe nam lahko priskoèite na pomoè in nam pomagate pripraviti seznam dejavnosti, katere bi lahko opravljala patronažna medicinska sestra. Na sestanku je bilo predstavnikom ZZZS razloženo, da patronažna medicinska sestra zagotovo ne bo ostala brez dela, saj vemo, da vsakodnevno opravljate vse veè kurativne dejavnostj. Èasa za preventivno dejavnost pa primanjkuje.

Predstavniki ZZZS želijo, da jim pripravimo konkretne predloge predvsem iz podroèja preventivne dejavnosti, katere bi lahko izvajale medicinske patronažne sestre.

Za sodelovanje in pomoè se vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav!
Predsednica DORS-a

Vanja Vilar, viš.med.ses., dipl.eko, et
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Èet Mar 27, 2008 19:43    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Nekaj mojih vtisov iz 1. seje IO strokovne sekcije

Pregled zapisnika prejšnje seje, ni bilo pripomb.

Vabljeni Darinka Zavrl Džananoviæ in direktorica Kolaborativnega centra v Mariboru Tamara Lubi, telefon 051 394 238, lahko jo poklièemo po potrebi.

2. Predsednica pove in razdeli dokument "Poklicne kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi", ne ve pa ali je že dokonèen, kaj veè izvemo kasneje.

Pripombe na dokument, za patronažno službo bi morali imeti svoj dokument, tukaj pa nismo psebej omenjene, je enak kot za vse ustanove.

Sklep: takoj mora predsednica oddati pripombe in zahtevati naj se dopolni oziroma naredi za delo na terenu, ker je zelo specifièen.

3. Darinka Zavrl Džananoviæ poroèa o komisiji, ki naj bi naredila predlog za nova statistièna poroèila, je nezadovoljna, ker ni še niè narejenega, samo zasebnice so dale svoje pripombe, s Slavico dobro sodeluje, ostali èlanici Martina Horvat in Renata Trampuž pa odstopata iz osebnih razlogov. Darinka pove, da se zelo mudi, ker se lahko zgodi, da izgubimo še to kar imamo, to pa vsekakor ni dobro za patronažno dejavnost.

Sklep: Magda sklièe sestanek kjer bodo prisotni še profesorji, ki uèijo patronžno dejavnost na šolah, in še dve novi èlanici, vsaka mora imeti nadomestno èlanico, da se ne ponovi, da bi sreèanja odpadala.

Pripombe na Pravilnik o podeljevanju mnenj za zasebno dejavnost so napisale samo zasebnice, posredovala sem ga predsednici, prebrala ga je tudi Darinka Fras. Poudarile smo, kako je pravilnik pomemben, saj s tem zašèitimo patronažno službo. Bile smo tudi mnenja, da je predsednica komisije že 16 leto ena in ista oseba, èas bi bil za spremembe.

Sklep : vse smo se strinjale, predsednica napiše naprej.


Predsednica strokovne sekcije, Magda Brložnik je dala predlog za svoj odstop, zaradi preutrujenosti in preobremenjenosti. Mira komentira, da je to res, drugih pripomb ni.

Dobimo zadolžitev od predsednice, da pripravimo kandidate, junija na strokovnem sreèanju patronažne sekcije bodo volitve.

Magda mora poizvedeti kje so zastala prizadevanja, da nimamo še pogajalca izmed nas z ZZZS, naj bi bilo že vse dogovorjeno.
To je nekaj mojih vtisov, zapisnik sledi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
vanda



Pridružen/-a: Tor Okt 2007 18:48
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2008 15:23    Naslov sporoèila: SpoÅ¡tovani Odgovori s citatom

Ne vem, èe sem razumela prav pismo g. Vilar iz DORS-a. Kolikor mi je razumljeno, jim je iz strani ZZZS bila dana naloga, da pripravijo konkretne predloge za preventivno dejavnost patronažne zdravstvene nege.
Kje so predstavniki patronažne sekcije, ali nimamo svojega pogajalca z ZZZS?
Ali to pomeni, da bi na terenu oskrbo ran prevzelo DORS?

Upam, da so moje bojazni odveè.

Lp, vandra
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2008 16:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vanda, vaše bojazni so popolnoma odveè. Vsaj kar se pisma Vanje Vilar tièe. Vas pa seveda razumem, saj smo vsi premalo informirani o tem, kaj se na podroèju patronažne dejavnosti sploh dogaja.
Predsednica Društva za oskrbo ran Slovenije, gospa Vanja Vilar je to pismo napisala potem, ko so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje izrazili skrb, da patronažne medicinske sestre ne bodo imele dovolj dela, èe bodo rane oskrbovale s sodobnimi sredstvi. Predstavniki DORS-a se namreè zelo trudijo, da bi dokazali vsem, ki vplivajo na financiranje zdravstvenih storitev ( Ministrstvo za zdravje RS, ZZZS ), da je oskrba ran s sodobnimi oblogami racionalnejša, saj je potrebno obloge menjati na daljša obdobja, rane se prej zazdravijo, manj je boleèin itd...
Tako so se tudi na ZZZS odpravili z najpametnešim možnim predlogom in argumenti zanj - namreè, da bi se sodobne obloge za rane predpisovale na naroèilnice. Ampak, kot je bilo že povedano, so kljub zatrjevanju, da ima patronažna služba poleg oskrbe ran še številne druge namene in cilje, dobili za domaèo nalogo, da pridobijo strokovno mnenje strokovne sekcije, da bo patronažna dejavnost kljub zmanjšanju storitev za oskrbo ran, imela dovolj dela oziroma v kakšne namene bo ta prihranek porabila.(preventivna dejavnost....)
Upam, da bo predsednica sekcije kmalu poslala argumente, ki so bili v obliki sklepa sprejeti na seji Izvršilnega odbora. Gospa Vilar je namreè to pismo poslala že februarja in tako zavlaèevanje z odgovori nam ni ravno v ponos.
Sicer pa so navodila za izvajanje preventivnih patronažnih obiskov že izdelana in jih doloèa uradni dokument: Navodila za izvajanje preventivega zdravstvenega varstva na primarni ravni ter Pravila obveznega zdravstvenega zvaraovanja. Glede na to, da imamo tako kot vsi izvajalci javne zdravstvene službe na voljo sredstva v okviru pogodb, nam bi zmanjšanje števila storitev za kurativne obiske omogoèilo veèjo realizcijo preventivnega programa.

Precej bolj pa vas in nas lahko skrbi, da stroka zdravstvene nege še vedno ni med pogajalci za Dogovor. Svoje drobtinice lovi le v Združenju zdravstvenih zavodov, kjer pa v ekipah pogajalcev zagotovo tudi ni veliko predstavnikov naše stroke in tudi sicer interesi naše stroke niso primarni.
Zadnje èase smo s strani naše stanovske organizacije kot odgovor na naše kritike zaradi tega dejstva, slišali kar nekaj nepreprièljivih izgovorov(zapisnik sestanka na Min. za zdravje, julij 2007 ). Seveda je vse to povezano z Zakonom o zdravstveni negi, ki ga še vedno nimamo, èeprav sem preprièana, da bi status pogajalca lahko dosegli tudi po kakšni drugi poti. Vse se da, èe se le vodilni delavci zavedajo odgovornosti in se temu primerno potrudijo.

Pogajalci za Splošni dogovor in Podroène dogovore:

Ministrstvo za zdravje RS
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije
Zdravniška zbornica Slovenije
Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije


Lekarniška zbornica Slovenije
Skupnost slovenskih naravnih zdravilišè
Skupnost socialnih zavodov Slovenije
Skupnost zavodov za usposabljanje


Nazadnje urejal/a Slavica Pet Mar 28, 2008 17:55; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2008 16:39    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Povedati moram, da sem osmo leto zasebna patronažna sestra in uporabljam že od zaèetka samo sodobne obloge za rane, seveda se posvetujem z zdravnikom, èeprav mi veèinoma prepusti. Prej, ko ni bilo jasno napisano, da mora naroènik preskrbeti primarno oblogo, sem kupovala sama ali v dogovoru z bolnikom, èe je bilo veè in dražje. Sedaj pa kombiniramo še z zdravniki, èeprav se zdravniki - osebni, še vedno otepajo sodobnih oblog, seveda zaradi denarja. Vem pa, da veèina nas zasebnic dela tako,vsaj tiste s katerimi sodelujem. Ne razumem zakaj se sedaj pojavlja problem, da ne bomo imele kaj delati, saj imamo dela preveè in ga ne zmoremo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Vali



Pridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 28, 2008 17:01    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Oèitno nekatere res pretirano skrbi kaj bomo poèele patronažne medicinske sestre, èe bodo zdravniki predpisovali sodobne obloge na naroèilnice. Velika veèina zasebnic že sedaj uporablja sodobne obvezilne obloge, pa nam zato še ni zmanjkalo dela. To nam omogoèa, da poleg kurativnih obiskov opravimo tudi precej preventivnega dela. Nismo ozko specializirane medicinske sestre, ki bi se ukvarjale le z oskrbo kroniènih ran, ampak opravljamo še veliko drugega dela. Tu pa se zopet sreèamo z neustreznim dokumentiranjem našega dela, saj ni enotne dokumentacije in tudi statistièni obrazec je potreben temeljite prenove.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Apr 14, 2008 17:28    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zapisnik 1. redne seje IO Patronažne sekcije - 2008.............
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Apr 14, 2008 17:46    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pripombe na zapisnik:
Na sklep št. 6, toèka b, ki se glasi:

b ) Gospa Horvat seznani IO, da poteka Pilotni projekt glede problematike dostopnosti in uporabe sodobnih oblog , v sodelovanje zasebnic in gospe Peternelj.

Ne vem, kdo je kaj rekel ali mogoèe narobe razumel, dejstvo pa je, da zasebnice, èlanice Združenja ZPMS ne sodelujemo v takem pilotnem projektu.

Verjetno je bil mišljen Pilotni projekt v zvezi s prenosom pristojnosti predpisovanja MT pripomoèkov za nego bolnika na medicinsko sestro.
V Združenju smo pobudniki realizacije sklepa RSKZN, ki je gospo Peternelj zadolžil, da pripravi predlog izvedne tega projekta. Predlog je gospa Peternelj predstavila na našem strokovnem posvetu v Ljubljani lani oktobra, zdaj pa za pilotni projekt pridobiva soglasja in ga tudi še dopolnjuje in pri tem nekaj malega res sodelujemo.

Moja druga pripomba se nanaša na odstop predsednice sekcije. Manjka pomemben podatek, ali predsednica odstopa samo od funkcije predsednice ali tudi iz èlanstva v Izvršilnem odboru. Èe ostaja v Izvršilnem odboru, bodo verjetno èlanice Izvršilnega odbora izmed sebe izbrale novo predsednico, ki bo konèala mandat sedanje, v obstojeèem IO patronažne sekcije, zato bi bile v tem primeru volitve nepotrebne.
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Iz naÅ¡ih strokovnih organizacij Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS