Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Pravilnik o izdaji mnenj za zasebno dejavnost

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zasebna patronažna dejavnost
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 07:27    Naslov sporoèila: Pravilnik o izdaji mnenj za zasebno dejavnost Odgovori s citatom

Na sestanku UO Zbornice - Zveze, IO patronažne sekcije in IO ZZPMS v Ljubljani, februarja letos, smo govorili tudi o podeljevanju mnenj za zasebno dejavnost na podroèju zdravstvene in babiške nege.
Predstavnice ZZPMS smo opozorile, da je z namenom zašèite plivalentne patronažne službe potrebno Pravilnik o podeljevanju mnenj spremeniti, kar je bil pravzaprav že sklep seje IO patronažne sekcije, decembra 2006.
Za pripravo predloga sprememb smo bile zadolžene Magda Brložnik in Slavica Molan.
V Združenju ZPMS smo za sodelovanje pri pripravi imenovali še Stanko Krajnc in Sonjo Petak, èlanici Komisije za zasebno dejavnost pri Zbornici - Zvezi.

Trenutno veljavni Pravilnik o izdaji mnenj za zasebno dejavnost...........

V ZZPMS smo tako pripravili predloge sprememb in jih poslali v vednost predsednici patronažne sekcije Magdi Brložnik in podpredsedniku Zbornice - Zveze Petru Požunu in še nekaterim vodjem patronažnih služb.
Predlog ni našel mesta v dnevnem redu letošnje 1. seje IO patronažne sekcije, a je z njim èlanice IO seznanila Sonja Petak.
****************************************************************
Na podlagi Zakona o zdravstveni dejavnosti s spremembami (uradno preèišèeno besedilo ZZDej-UPB2/, Ur. l. RS 23/2005), Pravilnika o pogojih za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti (Ur. l. RS, št. 24/92) ter Pravilnika o vodenju Registra zasebnih zdravstvenih delavcev ( Ur. l. RS, št. 24/92 ), doloèb Statuta Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, ter Pravilnika o registru izvajalcev v dejavnosti zdravstvene in babiške nege, Pravilnika o licencah izvajalcev v dejavnosti zdravstvene in babiške nege in Pravilnika o strokovnem nadzoru s svetovanjem v dejavnosti zdravstvene in babiške nege ( Ur. l. 27/2007 ), je Upravni odbor na …. seji dne …………… sprejel


PRAVILNIK O IZDAJI MNENJ ZA OPRAVLJANJE ZASEBNE ZDRAVSTVENE DEJAVNOSTI NA PODROÈJU ZDRAVSTVENE ALI BABIŠKE NEGE

I. SPLOŠNE DOLOÈBE

1. èlen
Pravilnik o izdaji mnenj za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege (v nadaljevanju: Pravilnik) opredeljuje pogoje in postopke, potrebne pri oblikovanju in izdaji mnenj za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege, ki jih na podlagi zakonskih doloèb izdaja Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (v nadaljevanju: Zbornica - Zveza).
Mnenja se izdajo za vpis v register zasebnih izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije (v nadaljevanju: Register zasebnih izvajalcev) in za podelitev koncesije.
Mnenja za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege oblikuje Komisija za zasebno delo ( v nadaljevanju Komisija ).
2. èlen
Zasebna zdravstvena dejavnost na podroèju zdravstvene ali babiške nege se opravlja kot:
-zdravstvena nega in oskrba pacienta na njegovem domu,
-zdravstvena nega in oskrba pacienta v delovnih prostorih izvajalca zdravstvenih storitev,
-babiška nega,
-patronažna dejavnost,
-organiziranje službe zdravstvene in babiške nege ter službe za pomoè pacientu na domu,
-organiziranje in izvajanje zdravstvene vzgoje, svetovanja in izobraževalnih programov iz
podroèja zdravstvene ali babiške nege, vkljuèevanje v programe promocije zdravja,
-izvajanje pedagoškega dela.
Izvaja se v okviru poklicnih dejavnosti, navedenih v Seznamu poklicev v zdravstveni dejavnosti in kompetenc v okviru veljavne Razmejitve zdravstvene nege in iz tega izhajajoèih dodatnih razmejitev z ozirom na pogoje v katerih se izvajajo ( delo na terenu ).

II. KOMISIJA ZA ZASEBNO DEJAVNOST

3. èlen
Komisijo sestavljajo štirje èlani, ki jih imenuje upravni odbor Zbornice – Zveze (v nadaljevanju UO Zbornice – Zveze ) iz vrst zasebnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti, èlanov Zbornice – Zveze na predlog reprezentativne organizacije zasebnih izvajalcev. Èlanstvo v Upravnem odboru Zbornice – Zveze izkljuèuje èlanstvo v Komisiji za zasebno dejavnost. ( ker je pritožni organ na mnenja Komisije za zasebno dejavnost )
Mandat èlanov komisije traja štiri leta, brez možnosti ponovnega imenovanja.
4. èlen
Èlani Komisije na konstitutivni seji izmed sebe izberejo predsednika in namestnika in ju predlagajo v imenovanje UO Zbornice – Zveze. Mandat predsednika in namestnika traja eno leto.
5. èlen
Konstitutivno sejo novo imenovane komisije sklièe in do izvolitve novega predsednika vodi
dotedanji predsednik.

III. DELOVANJE KOMISIJE

6. èlen
Komisija se sestane najmanj dvakrat letno. Komisijo sklièe in vodi predsednik, v njegovi odsotnosti pa namestnik.
7. èlen
Komisija je sklepèna, èe je na seji prisotna veèina èlanov komisije. Odloèitev komisije je sprejeta, èe je zanjo glasovala veèina prisotnih èlanov.
8. èlen
O delu komisije se vodi zapisnik, ki mora vsebovati:
- zaporedno Å¡tevilko prispele vloge,
- datum prispetja vloge,
- ime in priimek kandidata
- podroèje zasebne dejavnosti in
- sklep komisije za posameznega kandidata.

VI. POSTOPEK ZA PRIDOBITEV MNENJA

9. èlen
Pripravljalni postopek:
Predsednik komisije pregleda vlogo kandidata in priloženo dokumentacijo ter po presoji pozove kandidata, da jo v roku 8 (osmih) dneh dopolni.
Dokumentacijo posreduje ostalim èlanom komisije. Komisija opravi s kandidati pogovor svetovalne narave. Na razgovoru morata biti prisotna vsaj 2 èlana Komisije. Za svetovanje Komisija pripravi program.
- predsednik o razgovoru s kandidatom naredi zabeležko,
- kandidatu predloži v podpis Izjavo iz ( ? èlena ) Pravilnika o izdaji mnenja za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege,
Postopek odloèanja:
Komisija po opravljenem razgovoru obravnava posamezno vlogo in oblikuje mnenje.
10. èlen
Mnenje Komisije podpišeta predsednik Komisije in predsednik Zbornice – Zveze, najkasneje v 30 dneh po prejemu vloge kandidata.
11. èlen
Kandidatu mora biti posredovano mnenje v 7 (sedmih) dneh po oblikovanju mnenja na Komisiji. Mnenje je kandidatu vroèeno proti podpisu ali priporoèeno po pošti.
12. èlen
Zoper podano mnenje se lahko kandidat pritoži na Upravni odbor Zbornice – Zveze v roku 8
(osem) dni od prejema pisnega mnenja.

13. èlen
V primeru pritožbe pripravi predsednik komisije poroèilo Upravnemu odboru Zbornice - Zveze, ki mora obravnavati pritožbo in sprejeti sklep o pritožbi v 15 (petnajstih) dneh po prejemu le-te. Njegova odloèitev je dokonèna.

V. IZVAJALCI ZASEBNE ZDRAVSTVENE DEJAVNOSTI NA PODROÈJU ZDRAVSTVENE IN BABIŠKE NEGE

14. èlen
V izvajanje zasebne zdravstvene ali babiške nege se lahko v skladu s svojimi kvalifikacijami in kompetencami vkljuèujejo izvajalci, ki so vpisani v Register izvajalcev zdravstvene in babiške nege:

(((- tehnica zdravstvene nege/tehnik zdravstvene nege,
- zdravstveni tehnik,
- medicinska sestra,
- višja medicinska sestra/višji medicinski tehnik/višji zdravstveni tehnik,
- diplomirana medicinska sestra/diplomirani zdravstvenik,
- diplomirana babica /diplomirani babièar,
- profesorica zdravstvene vzgoje/profesor zdravstvene vzgoje.))
ni potrebno navajati, ker so navedeni v Registru.

15. èlen
Izvajalci zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege lahko kot izvajalce zaposlujejo zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce v skladu z odloèbo o vpisu v register in z odloèbo o podelitvi koncesije.

16. èlen
Nosilec koncesije je zasebni izvajalec javne zdravstvene službe.
Nosilec koncesije je lahko samo samostojni nosilec zdravstvene ali babiške dejavnosti.


IV. POGOJI ZA PRIDOBITEV MNENJA

17. èlen
Izvajalec iz 14. èlena tega pravilnika sme opravljati zasebno zdravstveno dejavnost v Republiki Sloveniji, èe izpolnjuje pogoje, ki jih doloèa Zakon o zdravstveno dejavnosti.
18. èlen
.Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat/ka za pridobitev pozitivnega mnenja Komisije pri Zbornici – Zvezi:
- zahtevana izobrazba za opravljanje predvidene dejavnosti in usposobljenost za samostojno delo v skladu s 64. in 66. è lena Zakona o zdravstveni dejavnosti – to že doloèata register in licenca.
Kandidat za izvajalca zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege mora:
- biti vpisan v Register izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije.
- imeti veljavno licenco za opravljanje dejavnosti zdravstvene in babiške nege,
- imeti pet let delovnih izkušenj na podroèju zdravstvene ali babiške nege, od tega zadnja 3 leta v dejavnosti, za katero želi pridobiti mnenje Komisije za zasebno dejavnost.
Kandidat za nosilca koncesije mora biti izvajalec zdravstvene dejavnosti, za katero pridobiva mnenje Komisije in mora biti že vkljuèen v obstojeèo mrežo javne zdravstvene službe,
- kandidat za nosilca koncesije za zasebno polivalentno patronažno dejavnost mora imeti najmanj višjo/visoko strokovno izobrazbo, mora biti vkljuèen v javno zdravstveno mrežo izvajalk polivalentne patronažne dejavnosti in mora imeti opredeljeno obmoèje – teren v skladu z dogovorjenimi in veljavnimi normativi,

(((- -znanje slovenskega jezika
- da kandidatu ni s pravnomoèno sodbo prepovedano opravljanje poklicev na podroèju
zdravstvene dejavnosti,
-dodatna usposobljenost za ožje strokovno podroèje, na katerem ima kandidat namen
opravljati zasebno zdravstveno dejavnost na podroèju zdravstvene ali babiške nege.)))
– vse to vsebujeta že Register in Licenca

19. èlen
Za pridobitev mnenja mora kandidat predložiti:
- vlogo na predpisanem obrazcu, v kateri je navedeno podroèje zdravstvene ali babiške nege, kraj, v katerem želi kandidat opravljati zasebno zdravstveno dejavnost na podroèju zdravstvene ali babiške nege, sedež dejavnosti,…… )
- življenjepis s poudarkom na strokovnem delovanju,
- potrdilo o vpisu v Register izvajalcev v dejavnosti zdravstvene in babiške nege
- kopija veljavne licence
( oboje bi lahko Komisija tudi sama pridobila )
(((- dokazila o kvalifikaciji, strokovni izobrazbi in usposobljenosti,
,- dokazila o strokovnem izpopolnjevanju v zadnjih treh letih,
- dokazila o dodatni usposobljenosti za ožje strokovno podroèje,
- rojstni list,
- potrdilo o državljanstvu,
- potrdilo o znanju slovenskega jezika (sprièevalo zakljuènega letnika srednje šole ali dokazilo
o opravljenem te èaju in izpitu iz slovenskega jezika),
- potrdilo o nekaznovanosti, ki ne sem biti starejše od treh mesecev od dneva izdaje.
- potrdilo o vpisu v Register izvajalcev zdravstvene nege
- kopijo veljavne licence)))
– vse to je potrebno že za izvajanje javne zdravstvene službe in tudi za vpis v Register.

V. OBVEZNOSTI KANDIDATA

20. èlen
Izvajalec zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege se obvezuje, da bo:
- svojo dejavnost izvajal v skladu z veljavno zakonodajo,
- svojo dejavnost opravljal v skladu s strokovno doktrino in sprejetimi strokovnimi smernicami

- skrbel za lastno strokovno izpopolnjevanje,
- omogoèal strokovno izpopolnjevanje svojih sodelavcev,
- zagotavljal potrebno strokovno sodelovanje in povezovanje z drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti in strokovnimi službami v zdravstveni dejavnosti in na obmoèju, kjer bo opravljal zasebno zdravstveno dejavnost,
- omogoèal zakonsko doloèene strokovne in druge vrste nadzorov svojega dela,
- opravljal svoje delo in organiziral delo svojih sodelavcev v skladu s Kodeksom etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije ali Kodeksom etike babic in babièarjev Slovenije,
(((- s svojim strokovnim delovanjem in vodenjem svojih sodelavcev skrbel in krepil ugled dejavnosti zdravstvene nege in babiške nege,))) – to doloèa že Kodeks etike

-((( svoje delo opravljal, evidentiral in dokumentiral v skladu z veljavnimi predpisi in pravili ter
redno oddajal strokovna in statisti è na poroèila o svojem delu,
- spoštoval veljavne predpise za obraèunavanje svojih storitev,
- svoj delovni èas objavil na vidnem mestu in ga dosledno spoštoval,
- zagotavljal neprekinjeno izvajanje zdravstvene ali babiške nege, èe bo to terjala narava
njegovega dela,
- z dogovorom zagotovil redno nadomeš èanje v è asu svoje odsotnosti,
- vestno izpolnjeval obveznosti, ki mu jih nalagajo javna pooblastila,
- deloval le na podroèju svoje poklicne dejavnosti,
- sodeloval z lokalno skupnostjo,
- redno obvešèal Zbornico – Zvezo o spremembi tistih podatkov, ki se vodijo v Registru
zasebnih zdravstvenih delavcev oziroma drugih registrih,????
-.))) –
vse to se zahteva od vseh izvajalcev zdravstvene nege, zato je nepotrebno pisati. Prav tako to doloèata pogodbi s plaènikom storitev in koncedentom.

20. a èlen
(((IZJAVA
Izvajalec zasebne zdravstvene dejavnosti na podro è ju zdravstvene nege je dolžan:
Podpisani __________________________izjavljam, da poznam Zakon o zdravstveni dejavnosti,
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in statut Zbornice – Zveze ter druge
splošne akte Zbornice – Zveze.
Obvezujem se, da bom ravnal v skladu z njihovimi dolo è bami ter v skladu s Kodeksom etike
medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije.
Izjavljam, da sem seznanjen s pogoji Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze
društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije za pridobitev mnenja za
opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti na podro è ju zdravstvene nege in se obvezujem, da
jih bom vestno izpolnjeval.
Izjavljam, da bom zasebno zdravstveno dejavnost na podro è ju zdravstvene nege izvajal le na
strokovnem podro è ju
________________________________________ v kraju ___________________________
V Ljubljani, _________________ Podpis kandidata _______________________
__________________________________________________________________________
18 b. è len
IZJAVA
Izvajalec zasebne zdravstvene dejavnosti na podro è ju babiške nege je dolžan:
Podpisani __________________________izjavljam, da poznam Zakon o zdravstveni dejavnosti,
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in statut Zbornice – Zveze ter druge
splošne akte Zbornice – Zveze.
Obvezujem se, da bom ravnal v skladu z njihovimi dolo è bami ter v skladu s Kodeksom etike
medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije in Mednarodnim kodeksom etike za
babice.
Izjavljam, da sem seznanjen s pogoji Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze
društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije za pridobitev mnenja za
opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti na podro è ju zdravstvene nege in se obvezujem, da
jih bom vestno izpolnjeval.
Izjavljam, da bom zasebno zdravstveno dejavnost na podro è ju babiške nege izvajal le na
strokovnem podro è ju
________________________________________ v kraju ___________________________
V Ljubljani, _________________ Podpis kandidata _______________________

Izjave se bodo prilagodile sprejetim doloèilom pravilnika.
21. èlen
Strokovni, tehnièni in drugi pogoji za opravljanje zasebne dejavnosti so opredeljeni v Pravilniku o pogojih za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti.
22. èlen
Izvajalec zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene ali babiške nege je dolžan pisno obvestiti Zbornico - Zvezo o zaèetku oziroma prenehanju svoje dejavnosti.
22. èlen
Kandidat je dolžan plaèati stroške izdaje mnenja po ceniku, kot ga doloèi UO Zbornice – Zveze.- mnenje èlanom zbornice ne bi smelo biti zaraèunano, v primeru javnih pooblastil pa tudi neèlanom.

VIII. PREHODNE IN KONÈNE DOLOÈBE

22. èlen
Zbornica –Zveza vodi evidenco o izdanih mnenjih in izvajalcih zasebne zdravstvene dejavnosti na podroèju zdravstvene in babiške nege.
23. èlen
Pravilnik zaène veljati 30 dni po sprejemu.
24. èlen
S sprejemom tega pravilnika prenehata veljati dosedanji Pravilnik o izdaji mnenj za opravljanje zasebne dejavnosti na podroèju zdravstvene nege in Poslovnik o delu komisije za zasebno delo.



XXXXXXXXXXXXX dopolnila, popravki

XXXXXXXXXXXXX se briše

XXXXXXXXXXXXX komentar
**************************************************************
Veè ljudi veè ve, zato prispevajte svoje predloge in pripombe. Mogoèe bomo pa s skupnimi moèmi le preprièali odgovorne, da je èas za spremembe že zdavnaj nastopil.
Nazaj na vrh
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zasebna patronažna dejavnost Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS