Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Problem stroškov za primarne obloge za rane

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sončekPridružen/-a: Čet Okt 2007 14:14
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 17:31    Naslov sporočila: Problem stroškov za primarne obloge za rane Odgovori s citatom

Danes sem imela slab dan! Med drugim se mi je dogodilo tudi tole:
že dalj časa hodim k bolnici z diabetesom; amputirano ima že eno nogo, zdaj se ji isto obeta tudi na drugi nogi. Imam delovni nalog za prevezo obsežne rane trikrat na teden. Rana ni perspektivna, zato se je otepajo kirurgi, angiologi, dermatologi.....Poraba materiala je velika, ampak seveda dobi vse kar je potrebno za strokovno oskrbo rane. Občasno ji nogo previje tudi snaha (nedelja) in tu je nastal problem. Mož zahteva, naj materijal za tak primer puščam njim! Lepo sva se pogovorila, da v takem primeru potreben obvezilni material napiše lečeči zdravnik, v tem primeru je to dr. Rauber, ki je istočasno tudi direktor ZD Ljubljana.
S strani kirurga je bila indicirana tudi aplikacija Curasorb obloge, ki pa se trenutno ne dobi, zato ji apliciram Kaltostat. Tudi tu je nastal problem in danes zjutraj, ko sem prišla na obisk, me je tako težko čakal, da se niti oblekel ni spodobno in mi je hitel govoriti, da sta se z dr. Raubarjem pogovarjala in zagotovil mu je, da sem dolžna priskrbeti ves material, vključno z vsemi sodobnimi oblogami, ker zato dobim sredstva! Doktor mu je hitel dopovedovati, da imajo z vsemi koncesionarji iste probleme, da vsi varčujemo na bolnikov račun in svetoval mu je, naj kar pritisne name, se bom že znašla, saj smo se znašle tudi takrat ko smo zahtevale delovno obleko in obutev! Kako neprofesionalno! Z bolnikovimi svojci razpravlja o problemih v zdravstvu, namesto da bi poklical mene in bi se pogovorila o problemu. V tem primeru se počutim tudi osebno diskreditirano in omajano je zaupanje v mojo strokovnost v tej družini. Imam namen doktorja v ponedelje poklicati, pa vendar menim, da zdravniki niso dovolj informirani glede razmejevanja stroškov. Potrebno bi bilo prav konkretno določiti, kdo je dolžan kaj finančno kriti, da bi bolnik dobil kar potrebuje. Morda bi bilo potrebno še enkrat organizirati sestanek z ZZZS ali jih prositi naj sami obvestijo zdravnike in specialiste o tozadevnem financiranju. Verjamem, da imate tudi ostale podobne probleme na terenu.
Vseeno bom poskušala vikend preživeti čim lepše ! Enako želim tudi vam !

anka Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 18:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anka, predlagam, da tole, kar si napisala nam, spraviš v en lep dopis, kateremu bom priložila še jaz enega v imenu Združenja ZPMS in vse skupaj, s kopijo iz Splošnega dogovora bomo poslali dr. Rauberju, pacientki, ZZZS, Ministrstvu za zdravje in še kam. Seveda je to diskreditacija tebe, vseh zasebnih patronažnih medicinskih sester in blatenje zasebnikov v zdravstvu nasploh in pa seveda podlo zavajanje uporabnikov.
Dodala bi še to: Razmejitev materialnih stroškov je opravljena ( in objavljena v Splošnem Dogovoru - letos že drugič ) do te mere, da je iz nje jasno razvidno, da stroškov za primarne obloge za rane nismo dolžne kriti patronažne medicinske sestre. Dolžne smo kriti samo stroške za obvezilni material.

Primarne obloge za rane so zdravilo, zato so strošek zdravnika, naročnika patronažnega obiska. Verjamem, da tudi njihova sredstva, predvidena za materialne stroške ne prenesejo tega stroška, a imajo gotovo veliko več vzvodov na voljo kot patronažne medicinske sestre, da pripomorejo k rešitvi tega, že kar v nebo vpijočega problema. Večinoma se ta problem rešuje tako, da se sodobne primarne obloge nekako neuradno uvršča v nekakšen nadstandard in jih morajo pacienti sami plačevati. A v tem primeru naj bolnika oziroma svojce o tem seznani zdravnik, ki jih predpiše ! Žal se še marsikje in premnogokrat ta problem rešuje tudi tako, da se ti stroški naložijo patronažnim medicinskim sestram - zasebnicam, ki jih sprejmemo v svoje breme, čeprav nam ni dolžnost, da lahko svojim varovancem omogočimo strokovno oskrbo ran.
Si pa vsi želimo, da bi se končno že enkrat ta problem rešil z uvedbo naročilnic za te obloge. To je tudi edini način, da bi bila oskrba s primarnimi oblogami enako dostopna vsem, ki so jih potrebni.

Da so primarne obloge za zdravljenje ran zdravilo, so na sestanku Društva za oskrbo ran, ki je bil nedavno v Novem mestu, zatrdile vse predstavnice stroke, z dr. Ručigajevo na čelu, ki je obljubila, da si bo DORS prizadeval za to, da bo to čimprej tudi uradno sprejeto.

Pa še to bom dodala - ne le, da je tako obnašanje zdravnika, direktorja ZD Ljubljana, neprofesionalno; je tudi skrajno neetično, še posebno, ker gre za vodilnega zdravstvenega delavca, ki bi moral biti vzor vsaj nekaj tisoč zaposlenim, ki jim je direktor, če že ne premore toliko etičnosti, da bi bil lahko vsem zdravstvenim delavcem.


Splošni dogovor 2008: Splošne določbe, 1. člen:

17. Partnerji soglašajo, da je izdajatelj naloga za patronažno dejavnost dolžan kriti stroške za zdravila, ki se ne predpisujejo na recept, stroške materiala in opreme potrebne za odvzem in stroške izvedbe laboratorijskih storitev ter stroške zahtevnejše opreme, če se ne predpisuje na recept (npr. infuzijske sisteme, iv. kanilo in pripomočke za fiksacijo, pripomočke za aplikacijo zdravil v obliki aerosolov: inhalator, venska valvula in ostala sredstva za aplikacijo analgetikov i.v., pripomočki (sistemi) za aplikacijo analgetikov s.c, pripomočki (sistemi) za aplikacijo analgetikov epiduralno, pripomočki (sistemi) za hranjenje bolnikov po sondah, pripomočki za menjavo urinskih katetrov, oksimeter, prenosni ekg, aparat za merjenje PTČ in drugi aparati za opravljanje naročenih preiskav na domovih ipd.). V Področnem dogovoru za zdravstvene domove in zasebno zdravniško dejavnost za leto 2008 se lahko še natančneje razmeji kritje stroškov med naročnikom (osebnim zdravnikom) in zasebnim izvajalcem patronažne dejavnosti s koncesijo.


Nazadnje urejal/a Slavica Sob Jun 28, 2008 05:31; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
majda nPridružen/-a: Sre Apr 2006 20:48
Prispevkov: 342

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anka, tudi jaz sem danes imela zelo težek dan. Še sedaj imam cmok v grlu, sem jezna, razočarana in čutim se predvsem nemočno. S kolegico sva prepričani, da za svoje varovance poskrbiva maksimalno dobro, jim pogosto nudiva, zlasti pri prevezih, več kot klasične preveze, kupujeva mrežice, se trudiva po najboljših močeh, samo, da bi bili zadovoljni, da ne bi imeli občutka, da so za kaj prikrajšani.
Pa se najde nekdo, ki ne želi biti imenovan, ki se na občini potoži, da smo vzeli koncesije samo zaradi denarja, ljudje pa so na ta način prikrajšani. Niti sanja se mi ne, kdo bi to lahko bil, jezi me ta zahrbtnost ljudi in na kakšni osnovi lahko daje nekdo tako nizke udarce. Neznansko rada se bi soočila z tem pacientom. Rada bi dobila priložnost, se odkrito pogovoriti, v čem je problem. V mislih predalčkam svoje paciente....vsi so tako prijazni, videti zadovoljni....nikoli si za oskrbo ran ne kupijo nič ! Le v čem so prikrajšani ??? Si ne zaslužim odkrite besede...Le kdo bi to lahko bil ? Danes sem opravljala obiske z enim, meni povsem novim občutkom - nezaupanjem....je morda ta, ne, ni mogoče....ali tale..ne, saj se tako dobro razumemo, toliko vsega naredim za njih.....KDO ?
Sedaj se odpravljam na dopust. Po dopustu bom nekako poskusila doseči odkrit pogovor z domnevno prizadetim pacientom. Take stvari je namreč potrebno sproti reševati, predvsem pa konkretno, odkrito, brez skrivanja. Predvsem pa bo potrebno ljudem bolje predstaviti in osvetliti ta problem, zlasti glede oskrbe ran. Enkrat se to mora končati. to si zaslužimo tako me, kot naši varovanci.
Oglasiti se bo treba, na vsak način !
Lep pozdrav ! Sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ValiPridružen/-a: Ned Mar 2006 13:39
Prispevkov: 634

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 11:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S podobnimi problemi se res srečujemo vse koncesionarke. Te sodobne oblode so en velik križ. Nekateri zdravniki so tudi pri predpisovanju standardnega obvezilnega materiala zelo skopi. Ne znajo, oziroma nočejo izračunati koliko materiala bolnik in njegovi svojci sami porabijo na mesec.
Menim, da bi tudi kirurgi, dermatologi, angiologi in drugi specialisti ne smeli na izvide pisati teh Curasorbov in drugih podobnih oblog dokler s strani plačnika to ni pokrito.
Tale dr. Raubar pa naj bo raje kar lepo tiho in naj ne pljuva po zasebnicah koncesionarkah, da se bumerang ne bo vrnil in mu povzročil posledic.
Strinjam se z našo predsednico, da je potreben takojšen ukrep, da se naše združenje postavi za našo diskreditirano kolegico. Potrebno bi bilo tudi širšo javnost seznaniti kako je s predpisovanjem sodobnih oblog in čigav strošek je to. Naslednjič bo mogoče na vrsti kakterakoli druga izmed nas, ki se je bodo lotili pokvarjeni bivši šefi in zavedeni svojci naših varovancev. Pa naj še kdo reče, da naše združenje ni pomembno. Ne vem kaj mislijo tiste kolegice, ki se še niso včlanile med nas? Ali so same tako sposobne in se bodo same branile ob podobnih napadih.
Tudi Majdo zelo razumem, da ji ni vseeno, da se najde nekdo, ki tako zahrbtno blati naše humano delo. Verjetno so v ozadju kakšni osebni interesi dotične osebe. Verjetno prav nobena izmed nas ni vzela koncesije zaradi denarja, saj se z našimi prihodki ne da obogateti, posebno še, ker moramo kupovati drage primarne obloge, pač pa smo odšle v zasebništvo zaradi nevzdržnih razmer in šikaniranja s strani šefov.
Prav je, da se zadeva razve, zato je potrebno ukrepati takoj!
Kljub vroči zadevi želim vsem dopustnicam prijeten dopust. Naberite si novih moči za spopad z mlini na veter.


Nazadnje urejal/a Vali Sob Jun 28, 2008 19:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marijaPridružen/-a: Sre Jan 2007 18:21
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Menim, da bi bilo s strani ZZZS stavek: "Partnerji soglašajo, da je izdajatelj naloga za patronažno dejavnost dolžan kriti stroške za zdravila, ki se ne predpisujejo na recept, ..." bolj natančno definirat. Dejstvo je, da ga lahko razumemo, kakor komu odgovarja.

Mnenje dr. Ručigajeve in ostala strokovna mnenja je potrebno posredovati zdravnikom.

Dokončna in pravilna rešitev bi bile naročilnice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče res ne bi bilo slabo malo obuditi spomine na Odmeve in Marijine težave v zvezi s terapevtskimi oblogami za rane. Vse preveč je ponavljanja teh nestrpnosti in nekorektnosti.

http://www.patronaza.si/forum/viewtopic.php?t=400
Nazaj na vrh
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 30, 2008 08:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poslano: 30. 6. 2008:

Anka Suhadolc
Zasebna patronažna med. sestra
Podutiška 254
1000 Ljubljana


Dr. Zvonko Rauber
Direktor ZD Ljubljana
Metelkova 9
1000 Ljubljana

Ljubljana, 27. 6. 2008


Spoštovani Dr. Rauber!

Oglašam se vam v zvezi s pacientko gospo Frančiško Tušak in njenim možem g. Zvonkom Tušak, in sicer zato, da vam pojasnim nekatere nejasnosti v zvezi z nabavo sodobnih terapevtskih oblog za nego ran.

Ko je bil g. Tušak nedavno pri vas v ordinaciji, sta se pogovarjala ravno o tem problemu. Po razgovoru z gospodom sem ugotovila, da ste ga neupravičeno zavedli s podatkom, da mora ta material priskrbeti patronažna medicinska sestra, kar seveda ne drži.
Naj vam pojasnim. Vse primarne obloge vsebujejo učinkovino, zato so kategorizirane kot zdravilo, ki se piše na recept. Ker to ta trenutek še ni možno, mora material patronažni sestri priskrbeti naročnik delovnega naloga. Da pa to drži, se lahko prepričate, če pogledate v Splošni dogovor za leto 2008.

Dr. Rauber, osebno ste me diskreditirali in omajali zaupanje v mojo strokovnost v družini Tušak.
V petek, 27. 6. 2008, me je g. Tušak sprejel slabe volje in ostrih besed in mi v podrobnosti razkril vajin pogovor.
Neupravičeno ste zavajali pacienta, saj ste z njim razpravljali o stvareh, o katerih bi se morala pogovarjat vi in jaz in še kdo. To slabo vpliva na vse moje kolegice zasebnice in tudi vaše kolege zasebnike, ki ste jih v pogovoru tudi omenjali, da varčujejo na bolnikov račun. V vajinem pogovoru je bilo tudi nekaj klevetanja z vaše strani, kar vam gotovo ni v čast.
Upam, da bo tudi ta dogodek pripomogel, da bomo končno imeli možnost preko naročilnic dobiti material, kateri že v osnovi pripada našim varovancem. Potrebna je samo volja vseh odgovornih, ki imajo možnost in dolžnost držati se že dogovorjenega.

Z lepimi pozdravi,

Anka Suhadolc, viš.med.ses.

********************************************************************

Združenje zasebnih patronažnih medicinskih sester
Naslov: Dolenja vas 148, 8270 Krško
E-naslov: zdruzenje.zpms@gmail.com
Spl. stran: www.patronaza.si
Matična št: 1672070
Davčna št: 71186573
TRR: 03155-1000422425

Krško: 30. 6. 2008

Zdravstveni dom Ljubljana
Zvonko Rauber, dr. med., direktor
Metelkova 9
1000 Ljubljana

Zadeva: Zavajanje uporabnikov v zvezi s terapevtskimi oblogami za rane

Spoštovani !

V Združenju zasebnih patronažnih medicinskih sester, ki združuje skoraj 80% vseh koncesionark v patronažni dejavnosti, si že od ustanovitve dalje prizadevamo za razmejitev materialnih stroškov med naročnikom patronažnega obiska in izvajalko, patronažno medicinsko sestro. Naš predlog razmejitve je bil sprejet in tudi objavljen že v Splošnem Dogovoru 2007 in je tudi v letošnjem. Žal, kljub nenehnemu obveščanju s strani predstavnikov ZZZS in opozarjanju s strani zasebnih patronažnih medicinskih sester, ta določba v praksi nekako ne zaživi oziroma se zavestno krši.
Največ kršitev in tudi zavestnega zavajanja uporabnikov je na področju preskrbe pacientov s terapevtskimi oblogami za rane, v kolikor te rane oskrbuje patronažna medicinska sestra.
Primarne obloge za rane so zdravilo in zato ne morejo biti strošek patronažne medicinske sestre, ki je dolžna zagotoviti le obvezilni material. V združenju ZPMS se širine problema dobro zavedamo, saj to problematiko redno spremljamo in se na tem področju redno izobražujemo, ker želimo zagotoviti našim varovancem visoko strokovno oskrbo, v skladu s sodobnimi strokovnimi smernicami.
Pri oskrbi ran na domovih bolnikov vedno znova naletimo na problem oskrbe s primarnimi oblogami. Položaj je še toliko težji za tiste zasebne patronažne medicinske sestre, ki jim naročniki patronažnih obiskov ne zagotavljajo teh oblog oziroma uporabnike ne seznanijo z dejstvom, da jih bodo morali sami plačati, ob tem pa jih celo zavestno nagovarjajo, naj te obloge kar zahtevajo od zasebnikov, s katerimi so tako ali tako vedno problemi, ker »šparajo« na račun pacientov.
Med njimi ste tudi vi, gospod direktor. Kolegica, naša članica vam je to zelo lepo napisala. V združenju smo ponosni nanjo in na njeno delo. Stali ji bomo ob strani in jo podprli v njenem protestu zoper nestrpen odnos, ki ste ga pokazali do zasebnih patronažnih medicinskih sester. Najbrž ni potrebno (ali pač je), da vas spomnimo na to, da medsebojno zahrbtno obračunavanje, načrtno blatenje zasebnikov in zavajanje uporabnikov ne koristi nikomur ampak služi le kot kratkotrajno zadoščenje tistim, ki se ne čutijo sposobne soočiti s spremembami, ki jih prinaša sodobni čas. Konstruktivne pripombe, kritike in pobude s takim načinom gotovo nimajo nič skupnega.

Lepo pa bi bilo, če bi tudi vi pristopili k reševanja problema terapevtskih oblog - odgovorno, korektno, profesionalno, etično, v skladu z določili Dogovora, skratka tako, kot bi bilo od direktorja tako velike zdravstvene ustanove pričakovati.

Prosim, da nam sporočite možni termin sestanka, na katerem bi se v izogib nadaljnjim podobnim problemom dogovorili za način dela, v skladu z veljavnimi strokovnimi smernicami in zavarovalniškimi določili. Na sestanku predlagam tudi prisotnost predstavnikov ZZZS OE Ljubljana in DORS.

Zaradi pogostih neljubih dogodkov v zvezi s terapevtskimi oblogami za rane, se članice Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester, izvajalke, ki skupaj z bolniki nosimo največje breme neurejenosti tega področja, obračamo na vse, ki ste odgovorni oziroma imate kompetence in vas pozivamo k čimprejšnji rešitvi tega problema. To pa vidimo le v uvedbi naročilnic za terapevtske obloge za rane.

S spoštovanjem !
Predsednica Združenja ZPMS
Slavica Molan, dipl.m.s.


V vednost:
Tušak Frančiška, Stara cesta 14 1356, Dobrova pri Ljubljani
Ministrstvo za zdravje: Janez Remškar, dr.med,
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije: Samo Fakin, dr. med., Sladjana Jelisavčić, dipl. ekon., Ivan Zorman, dr. med., Drago Perkič, Simon Vrhunec, dir. OE Ljubljana, Nada Šefman, OE Ljubljana
Društvo za oskrbo ran: Vanja Vilar
Nazaj na vrh
sonjaPridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, kolegice, pri nas imamo iste težave, noben zdravnik ne da oblog, še svetuje jih ne, razen klinika, tudi bolnikom ne povedo, da so obloge njihov strošek, tu se moramo boriti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KKPridružen/-a: Čet Mar 2006 20:26
Prispevkov: 40

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 14:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me, če je naša kolegica Anka dobila od dr. Rauberja kakšen odgovor na dopis, ki mu ga je poslala glede primarnih oblog. Meni osebno lečeči zdravnik ni še nikoli priložil kakšno oblogo k delovnem nalogu, pa imam ogromno prevez.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slavica
Gost

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2008 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni ga dobila Anka in nismo ga dobili na Združenje ZPMS. Zanesljivo se pa s "takim odgovorom" ne bomo zadovoljili. Obljubim !
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Odnos javno - zasebno v zdravstveni negi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS