Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Odpadki v patronažni dejavnosti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Tor Sep 30, 2008 06:41    Naslov sporoèila: Odpadki v patronažni dejavnosti Odgovori s citatom

Zahvaljujem se Mojci Dolinšek, viš. med.ses, univ. dipl. soc. ped. iz Kliniènega centra Ljubljana, da nas je opozorila na to uredbo in za vse informacije v zvezi z odpadki v zdravstvu.

http://www.patronaza.si/forum/viewtopic.php?t=801

Uradni list RS, Å¡t. 89/2008 z dne 19.09.2008

Uredba o ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri opravljanju zdravstvene in veterinarske dejavnosti ter z njima povezanih raziskavah.........

II. OBVEZNOSTI POVZROÈITELJA

4. èlen

(obvezno ravnanje z odpadki iz zdravstva)

(1) Povzroèitelj mora zagotoviti, da se:
– odpadki iz zdravstva ne prepušèajo kot mešani komunalni odpadki,
– odpadki iz zdravstva na kraju njihovega nastanka odlagajo v posode ali vreèe, ki so namenjene skladišèenju odpadkov iz zdravstva in so za posamezno vrsto odpadkov iz zdravstva iz klasifikacijskega seznama odpadkov podrobneje opisane v prilogi 1 te uredbe,
– odpadna embalaža zbira loèeno od odpadkov iz zdravstva,
– odpadki iz zdravstva shranjujejo in zaèasno skladišèijo v posodah ali vreèah, na katerih je vidna oznaka vrste odpadka,
– odpadki iz zdravstva ne mešajo z drugimi odpadki oziroma ne mešajo med seboj, èe gre za razliène vrste odpadkov iz zdravstva,
– odpadki iz zdravstva oddajajo zbiralcu v posodah ali vreèah, na katerih so napisani podatki o kraju in èasu nastanka, vrsti odpadka iz zdravstva po številkah iz klasifikacijskega seznama odpadkov ter kolièini odpadkov iz zdravstva.
(2) Povzroèitelj mora na obmoèju opravljanja zdravstvene ali veterinarske dejavnosti zagotoviti zbiranje tistih odpadkov iz zdravstva, ki nastajajo zunaj obmoèja opravljanja zdravstvene ali veterinarske dejavnosti, na primer pri bolnikih na domovih ali na kmetijskih gospodarstvih, in z njimi ravnati tako, kot da bi nastali na obmoèju opravljanja zdravstvene ali veterinarske dejavnosti.


Nazadnje urejal/a Slavica Tor Mar 09, 2010 19:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2008 14:25    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Odpadki postajajo realnost - za ene bolj kruta, za druge manj.
Dejstvo je, da jih bo potrebno zbirati in loèevati.

Ena izmed zdravstvenih inšpektoric je kolegici za prevoz infektivnih odpadkov do zaèasnega odlagališèa svetovala ( še posebno za vroèe, poletne dni ) Thermoboks - to je hladilna torba, ki se za vzdrževanje temperature lahko priklopi na avtomobil - kjer je mesto za vžigalnik.
Vprašala sem v OBI v Ljubljani, kjer so povedali, da jih imajo ( veèja izbira je seveda v èasu sezone ), na primer 24 l, stane približno 50 eurov. Torba se lahko da v prtljažnik in ima baje dovolj dolgi kabel, da se lahko prikljuèi spredaj.
Torbe so Rinder - jeve in so razliène velikosti: http://www.cartechnic.at/bild_gr.asp?artnr=74207

Pred dnevi sem poslušala, da postajajo problem tudi ostanki sveè. Potrebno jih bo loèevati od ostalih odpadkov, kar bo znatno vplivalo na cene sveè.
Upajmo, da se tudi pogajalci za cene patronažnih storitev zavedajo stroškov zbiranja, loèevanja in odvoza odpadkov, ki ga bo potrebno pri oblikovanju cen upoštevati.
Nazaj na vrh
zdenka



Pridružen/-a: Pon Nov 2006 19:56
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 08, 2008 18:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem, ki se te dni ubadate z odpadki v patronažni dejavnosti. Naèeloma se strinjam, da je potrebno odpadke loèevati, še zlasti igle in podobno, prav tako tudi material, ki ga uporabjamo pri bolnikih z MRSO in podobno. Nikakor pa se ne morem strinjati s tem, da bomo ves obvezilni material, brizgalke, rokavice...., vozile po avtomobilih. Mnenja sem, da kot združenje lahko posredujemo svoje pripombe na ustrezno ministrstvo, ter skušamo predstaviti in dokazati, da so bolj nevarni tisti odpadki, ki nastajajo v domaèem okolju pri bolnikih, ki so inkontinentni, prav tako plenièke pri naših otrocih, ter da o drugih odpadkih, ki nastajajo v gospodinstvih sploh ne govorim. Nujno je potrebno po lokalnih skupnostih zagotoviti ustrezne kontejnerje za to vrstne odpadkov. Mislim, da smo patronažne medicinske sestre tiste, ki smo kompetentne opozarjati na takšno problematiko in z združenimi moèmi lahko dosežemo veè.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
sonja



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 14:17
Prispevkov: 185

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 18:41    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vsa moja podpora takemu predlogu, moramo nekaj narediti, ker tudi patronažnega avtomobila, ki naj bi bil že poltovornjak za odpadke nam nihèe ne da, uporabljamo družinske avtomobile. Kaj pa tiste, ki delajo v mestih in hodijo peš in z javnim prevozom ? Na ta vprašanja naj odgovorijo, preden sprejemamo njihova doloèila, tako razmišljam tudi jaz.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 06:10    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Žal, doloèila Uredbe niso v javni razpravi, ampak so že sprejeta in objavljena u Uradnem listu. Le naèin izvajanja bo potrebno uskladiti s specifiènostmi našega dela, predvsem z ozirom na teren.
Na Ministrstvo za okolje in prostor smo pred èasom že poslali pripombe s pobožno željo, da bi lahko odpadke 04 odlagali med komunalne odpadke.
A oèitno iz te moke ne bo kruha - ne za naše odpadke in tudi ne za kakšne druge.
Za patronažno dejavnost bo potrebna skupna akcija, predvsem bo svojo vlogo morala odigrati strokovna sekcija, saj morajo biti pravila za vse izvajalke enaka. Mi bomo pri tem seveda sodelovali.
Do takrat pa bodimo pripravljeni in imejmo urejeno vsaj tisto, kar je že doreèeno.
Nazaj na vrh
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2009 14:21    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ministrstvo za okolje in prostor

Novi obrazci - ravnanje z odpaki:

http://www.arso.gov.si/varstvo%20okolja/odpadki/obrazci/
Nazaj na vrh
združenje zpms



Pridružen/-a: Sob Mar 2006 14:32
Prispevkov: 447

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 14:13    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vsi, ki smo oddali v lanskem letu veè kot 5 kg nevarnih odpadkov - za našo dejavnost to pomenijo odpadki 18 01 03 moramo Ministrstvo za okolje in prostor poslati izpolnjen obrazec: http://www.arso.gov.si/varstvo%20okolja/odpadki/obrazci/ODP.pdf do 31. 3. 2009.

Izpolnjen obrazec je priporoèljivo fotokopirati in poslati s priporoèeno pošto.
Kolièina odpadkov se vpisuje v tonah, zato za, na primer 9 kg odpadkov vpišemo kolièino 0,009.

Odpadki 18 01 04 ne spadajo med nevarne odpadke, a jih je potrebno vpisati na prijavo, v kolikor smo dolžni prijavo poslati ( veè kot 5 kg odpadkov 0.3 ali veè kot 10 ton skupnih odpadkov )
_________________
združenje zpms
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
NADA



Pridružen/-a: Tor Feb 2006 15:39
Prispevkov: 63

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2009 19:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Toliko enega papirja je bilo že popisanega zaradi patronažnih odpadkov, kot da jih je za gnojni koš. Zadnje èase mi pa pade kar veèkrat v oèi posnetek na TV, ko po oskrbi ponesreèencev na cesti ali v drugih okoljih ležijo vse vprek rabljene rokavice, umazana gaza, celo infuzijski sistem, pa še kaj bi se našlo. Kdo pa njih kontrolira, kam dajo odpadke, kako jih transportirajo in loèujejo? Smo pa res zasebnice v patronaži ena prazna niša, kjer si dajo duška razni sestavljalci pravilnikov, zakonov in uredb. Kaj pa ve mislite? Bernarda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Mija



Pridružen/-a: Pon Feb 2006 21:30
Prispevkov: 85

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 13:04    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Se je bilo kar nenavadno težko nauèiti delati na tašen naèin, da za sabo pustim èisto okolje in loèim odpadke. Meni je kar nekako bilo nerodno od zaèetka, sedaj sem ljudem razložila kaj, zakaj je potrebno odpeljati smeti. Meseèno bom dala odpeljati vse te odpadke in sem zadovoljna tako kot na planini ali ob jezeru, ko pospravim za sabo.

Je že prav, da spreminjamo okorele vzorce svojega delovanja. Res je vèasih vse drugaèe bilo, pa smo delali tampone in gaze... pa so jih skurili ali so ljudje prali... pa saj vemo kako je bilo vèasih, ko so prali le za božiè in velko noè, in se takrat vredi umili.
Sedaj raje pospravim za sabo in imam mirno vest.

Sicer pa narava je ena sama in skušam ohranjat našo ljubo naravo- zemljo kolikor je v moji moèi za vse naše vnuke in pravnuke.
Delo v službi in pospravljanje za seboj je paè še ena malenkost za to, da bo življenje na zemlji varnješe.
Saj vemo samo vsak za sabo naj pospravi in bo vse èisto.
Pa zaèeti je treba pri sebi .....


Mia
_________________
Bodi to kar si, ker ostalih je tako preveè.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
urška



Pridružen/-a: Tor Jun 2007 15:35
Prispevkov: 282

PrispevekObjavljeno: Èet Apr 02, 2009 14:13    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Danes sem imela obisk zdravstvene inšpektorice, ki nas je-zasebnice že v uvodu najinega sreèanja pohvalila z zelo dobro napisanim programom POBO. Predlagala mi je samo, da prvo stran uredim kot diplomsko nalogo (naziv, naslov, spodaj desno pa pripravil in posodobil - kdaj, na naslednji strani pa navedemo zakone). Pogledala mi je èlanek naše Mateje iz 3. strokovnega sreèanja o odpadkih in bila je zelo navdušena. Glede prtljažnika in voznikove kabine sem ji pokazala, da imam v prtljažniku hermetièno zaprta dva zabojnika: v enem imam kontainer za ostre predmete, rumene in zelene vreèke, v drugem pa èisti material. Strinjala se je z mano, da smo šli z odpadki kar malo predaleè v ekstrem. Hodila je po evropskih državah, kjer je videla, da ne komplicirajo tako kot pri nas. Kolegice samo pazite, da ne bodo naše glavno poslanstvo odpadki, namesto bolnikov.
Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> To in ono o patronaži Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS