Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Alergiji na kravje mleko

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
apozar



Pridružen/-a: Sre Mar 2006 21:44
Prispevkov: 12
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Èet Apr 23, 2009 21:05    Naslov sporoèila: Alergiji na kravje mleko Odgovori s citatom

G. Lavrinec, pozdravljeni!
Veseli me, da ste tudi "takole" med nami, kajti znanje profesionalcev vašega kova je še kako dobrodošlo.

Torej, moja veèna tema - ustrezna prehrana dojeèe matere, ko gre za alergijo na kravje mleko pri materi ali pri otroku. Zanimajo me predvsem živila z vsebnostjo Ca. Èe je mogoèe, navedite bolj konkretne kolièine, npr. skodelico oz. kosi nekega živila na dan,...

Zanima me tudi vaše mnenje glede riževega, sojinega in kozjega mleka ter glede Ca dodatkov (v obliki tabletk, dodanega v hrani..).

Hvala in lepo pozdravljeni!
Andreja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2009 10:46    Naslov sporoèila: alternativni viri kalcija Odgovori s citatom

Predlagam, da bgreva poèasi skozi tole temo! Verjamem, da bo zanimiva marsikateri kolegici.

Osnovna priporoèila prehrane pri alergiji na kravje mleko se razlikujejejo tako za dojeèo mater, kakor za alergiènega otroka.

Tokrat bom odgovarjal predvsem z vidika prehrane dojeèe matere. Konec koncev - materino mleko je za alergiènega otroka še vedno najboljši in najvarnajši vir hranil in energije. Seveda z nekaterimi dostavki - opozorili. Novorojenec nikoli ni aqlergièen na materino mleko, lahko pa reagirna na alergene beljakovine, ki jih mati prenese v svoje mleko s svojo prehrano. To pa pomeni,.da mora tudi mati paziti na svojo prehrano, iz nje izloèiti problematiène alergene, istoèasno pa zagotoviti dovolj hranil zase in za dojenèka.

Ker je za veèino naših mater glavni vir kalcija mlekjo oz.mleèni izdelki, le to pa moramo povsem izloèiti iz njene prehrane, nastane problem.
Dobri alternativni viri kalcija so: sardine, inèune, papaline, ki so konzervirane skupaj s kostmi (80 takšnega ribjega mesa zagotovi veè kakor 300 mg Ca); tudi losos konzerviran ( 100 g konz.lososa vsebuje veè kakor 300mg Ca), Kalcij se namreè v èasu konzerviranja zmehèa in postane izredno lahko izkoristljiv. Problem: evidetna alergija tudi na ribe = kontraindikacija.

Zelena listnata zelenjava, kot je ohrovt, listnati ohrovt, bsrtièni ohrovt, pesno listje, bltva, repna cima! , kolerabice in listi kolerabic (ki jih lahko nasekljamo in zaužijemo v kakšni zelenjavni juhi), rukola, kreša, brokoli, cvetaèa .tudi vsebuje relativno dovolj kalcija. Se pa ob tem pojavi manjši problem - kalcij iz teh virov ni tako lepo izkoristljiv kakor kalcij iz hrane živalskega izvora. Kalcij se nahaja tudi v stroènicah (grah, leèa, fižol, soja, èièerika) in v oreških (mandlji, lešniki, orehi). Pri izboru alternativnih virov vedno preverjamo na kaj je otrok še alergièen.

Kar precej kalcija vsebuje tudi Donat - 38 g/dcl. Kot vir kalcija ga pijemo hladnega - mlaèen ali postan spodbuja prebavo.

Takole - konkretnih kolièin v tem trenutku nisem pisal - moram razmisliti, kako tudi te podatke spraviti v obliko, ki bi lahko koristila, dajmo si malce èasa.

Izkoristek kalcija v prebavilih je dejansko odvisen od veè dejavnikov: - raèunamo da obièajno znaša okoli 40% vsega zaužitega kalcija. Se pa med noseènostjo in med dojenjem nekoliko poveèa. Na sreèo, povsem fiziološko. Na splošno velja, da manjši je vnos kalcija, boljši je izkoristek - veè ko kalcija zaužijemo, manjši je izkoristek. Zato naj bi bili z dodatki v obliki tabletk izredno previdni. Vsekakor velja, da šumeèe tablete niso uèinkovite, ravno tako je povsem brez koristi t.i. koralni kalcij. Povsem obièajni kalcijev karbonat se relativno dobro izkoristi, mamica naj ga vedno pred zaužitjem raztopi v kakovostnem sadnem soku (ki vsebuje tudi nekaj kislin in C vitamina). Toda z dodajanjem smo vedno previdni in ostaja kot možnost, èe vse ostalo odpove, oz je onemogoèeno.

Izkoristek kalcija se tudi poveèa ob zadostnem vnosu vitamina D. Naravni viri: rumenjak, jetrca, ribe), še najboljše in najmanj problematièno pa je redno dnevno sonèenje za tistih 15-20 minut - roke, obraz...Pretiran vnos beljakovin in fosfatov z živili pa zmanjša izkoristek kalcija! Zato poskušamo zmanjšati tudi vnos fosfatov.

Druge vrste mleka v materini prehrani:
kozje in ovèje mleko nista primerna! V primeru alergije na mleko sta na èrni listi!

sojino mleko: je primerno za prehrano matere alergiènega otroka ( ne pa tudi za alergiènega otroka!). Kalcija vsebuje toliko kolikor je kalcija dodanega! zato naj se izbere tisto sojino mleko, ki ima kalcij dodan! Ker pa znajo nekatere mamice z sojinimi izdelki pretiravati - sojina beljakovina pa je potencialen alergen, moramo omejiti dnevno kolièino sojinih izdelkov na 1 do najveè 2 porcciji dnevno. Porcija znaša: 125 ml sojinega mleka ali jogurta ali pudinga iz sojinega mleka, 50 g tofuja, 50 g kuhanih sojinih zrn, 20 g strukturane sojine beljakovine ( kosmièev).. Je pa sojino mleko vsekakor odlièna zamenjava, bogata z beljakovino in drugimi hranilnimi snovmi.

Riževo mleko: je le vir tekoèine! Ne vsebuje beljakovin, kalcija izredno malo, razen èe ni posebej obogateno s kalcijem. Glede na vsebnost hranil je veliko predrago. Veliko ceneje ga je pripraviti doma.

Jože
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS