Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Ledvièna odpoved

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 07:54    Naslov sporoèila: Ledvièna odpoved Odgovori s citatom

Ledvièna odpoved je obolenje pri katerem je opazeen upad kakovosti življenja tako bolnikov, kakor tudi njihovih svojcev. Nadomestno zdravljenje s peritonealno ali hemodializo je nujno, prehrana pa je pomemben del terapije. V posameznih dializnih centrih sicer obstojajo kolegice - med.sestre, ki ser ukvarjajo s prehranskim svetovanjem, a jih žal problematika krepko prehiteva. Bolniki so pogosto prepušèeni sami sebi.
Obstoja nerkaj pripomoèkov - priroènikov, ki so namenjeni tem bolnikom. Žal pa jih je veèinoma že pošla in ji so nedostopni. Potreben bo dotisk - pred tem pa seveda tudi nekaj posodobitev. Brošura o naèrtovanju prehrane za ledviène boilnike je že takšna - izšla je v daljnem letu 2005 - namenjena je bila bolnikom na dializi kot pripomoèek - material, ki bi ga bolnik dobil na koncu svetovanja. Toda, le redki dializni centri imajo še kakšen izvod. Kljub rahli zastarelosti je brošura še vedno uporabna.
Lahko si jo naložite na tej povezavi: http://www.4shared.com/file/102933389/9558ad79/Nacrtovanje_2005.html

Sreèno
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 17:32    Naslov sporoèila: Preprosta navodila za prehrano ledviènega bolnika Odgovori s citatom

Zdravilna prehrana bza bolnike z ledvièno odpovedjo je vse prepolna strokovnih komporomisov - bitke med dovoljenim, priporoèenim in prepovedanim. Bitka med napotki za zadovoljitev bolnikove prehranjenosti in med strahom pred obremenitvijo organizma s presnovki in posameznimi rudninami. Življenje teh bolnikov ni enostavno, terja ogromno znanja in spretnosti. Žal pa so ledvièni bolniki tudi ljuje, ki nimajo vedno zavidnljive izobrazbe, in tem je še dosti težje svetovati. Na spodnji povezavi je dosegljiva brošura, ki jo je založilo podjetje Abbott, namenjena je pa ravno tem bolnikom. Osnove prehrane so podane na enostaven naèin. Tudi ta brošura je v papirnati verziji že težko dosegljiva, zato je še toliko bolj smiselna povezava do elektronske razlièice.

http://www.4shared.com/file/103749145/723f2c80/Prehrana_ledvinega_bolnika_-_osnovna.html

Uporabite, èe je le mogoèe.
Sreèno

Jože
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Dietetika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS