Kazalo po Združenje ZPMS forumu

Zdrava prehrana - zdrav življenjski slog

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zdrava prehrana
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
Slavica
Gost





PrispevekObjavljeno: Èet Maj 21, 2009 06:26    Naslov sporoèila: Zdrava prehrana - zdrav življenjski slog Odgovori s citatom

Med številnimi avtorji navodil za zdravo prehrano in zdrav življenjski slog nasploh ter še številnejšimi uporabniki teh navodil, ki vsak po svoje prisegajo na to, da je njihov naèin res pravi, bi bilo koristno slišati glas stroke - torej mnenje nutricionista, dietetika, skratka strokovnjaka s podroèja prehrane.
Vem, da je to podroèje izredno široko, še posebno, èe se ga prikazuje zdravstvenim delavcem, za katere se prièakuje, da bi poznali vsaj osnove presnove - da torej ne bi samo vedeli kaj vse spada v ta okvir, ampak tudi zakaj je tako.

Nazaj na vrh
dietikus



Pridružen/-a: Sre Apr 2009 19:35
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 27, 2009 09:30    Naslov sporoèila: zdrava prehrana kot floskula Odgovori s citatom

Vrgel bom kost - nežno oglodano, a z veliko mesa!
Zdrava prehrana - kaj je to? Zdrava prehrana, kdo jo sploh izvaja?
Na prvo vprašanje bi lahko diskutirali dolgo èasa. Laièno razmišljanje je, da se zdravo prehranjemo takrat, ko se striktno držimo zapovedi zdrave prehrane: kupujemo samo hrano bio porekla, izdelke z oznako "dietno", "za zdravo življenje", in s podobnimi nalepkami; hrano, èe je le nogoèer kupujemo v specializiranih prodajalnah, vse skupaj dopolnjujemo z številnimi prehranskimi dopolnili. Je to zdravo? mogoèe! Mogoèe pa sploh ne! Celo veè - pogosto sploh ne!
Dodatno vprašanje: kdo pa je tista oseba, ki pove, da se nekdo prehranjuje zdravo? Soseda?, prodajalka v trgovini s prehranskimi dodatki? Vaditelj fitnesa, ki je opravil 2-urni teèaj prehrane? Ali pa si to etiketo prilepim kar sam, ker tako mislim?
In kdo se danes sploh zdravo prehranjuje? No, èe ne bomo odgovorili na prvo vprašanje in to korektno, na tega sploh ne bomo mogli odgovoriti, ker se potem zdravo prehranjuje velika veèina!

Pa vemo, da zdravih živil ni, ravno tako NI prepovedanih živil! So samo dobre in slabe prehranske navade! Jajca niso prepovedana - èeravno še naši zdravniki, pa navodila, ki jih veselo in nekritièno delimo ljudem s povišanim ser.holesterolom še vedno dovoljujejo samo 2 jajca tedensko! Pa svinjina je zaniè! in namesto svinjine jejte perutnino (potem pa gospodinja poseže po slastno ocvrtem bedrèku ali celo po krilcih! Pa splošen napotek: jejte polnozrnato! in potem posežemo po puhasto mehkem polnozrnatem francoskem rogljièku! ( še podnapis za to slednje: že res, da je iz polnozrnate moke ( a res povsem? ali je le mešanica polnozrnate in bele?), je pa tudi z ogromno margarine, ki vsebuje veliko transnenasièenih mašèobnih kislin in še blazno kaorièen je!

No drage kolegice - vabim vas, da skupaj oglodamo to kost - ali vsaj skuhamo iz nje odlièno domaèo kostno juho!
_________________
Hrana naj bo zdravilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Združenje ZPMS forumu -> Zdrava prehrana Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by Patronaza © 2010 Združenje ZMPS